Društvo

100 LITARA PO HEKTARU OBRADIVE POVRŠINE Počinje podjela dizel-goriva poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počinje sa podjelom regresiranog dizel-goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava (korisnika podsticaja).

100 LITARA PO HEKTARU OBRADIVE POVRŠINE Počinje podjela dizel-goriva poljoprivrednicima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako je saopšteno iz ovog ministarstvam preuzimanje/kupovina regresiranog dizel-goriva će početi u ponedjeljak 30. marta i trajati do 30. oktobra 2020. godine. Za finansiranje ove mjere Ministarstvo je rezervisalo najmanje 5.5 miliona КM.

U skladu sa Zaključkom Republičkog kriznog štaba, prvim obračunom su obuhvaćeni i korisnici koji nisu izvršili obavezu plaćanja protivgradne zaštite i prijavu doprinosa za 2019. godinu. Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom biće poslani svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 КM po litri dizel-goriva. Regresirano dizel-gorivo korisnici će preuzimati kod distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom za distribuciju istog.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pojašnjavaju da poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u).

– Novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana. Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima/odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijoj teritoriji su registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u- navodi se u saopštenju i dodaje da je prijava površina u registru osnov za obračun količina goriva po korisniku.

Prihvati notifikacije