Kultura

SATANSKI STIHOVI među prva tri naslova na Amazonu: Nakon napada Ruždiju porasla prodaja knjiga

"Satanski stihovi" govore o dogodovštinama dvojice Indijaca, čiji je avion na meti terorističkog napada i koji se nađu na plaži u Engleskoj, prvi poprima obličje arhanđela, a drugi sotone.

SATANSKI STIHOVI među prva tri naslova na Amazonu: Nakon napada Ruždiju porasla prodaja knjiga
FOTO: JL CEREIJIDO/EPA

Napad na Salmana Rušdija nožem u SAD podstakao je zanimanje javnosti za njegova djela, naročito za njegov roman “Satanski stihovi”, objavljen 1988. godine, zbog kojeg mu je prije trideset godina zaprijećeno smrću i čija je prodaja porasla u subotu.

Zbog te knjige je Iran za njim izdao fetvu 1989. godine.

Na listi najprodavanijih

U subotu poslijepodne, tri izdanja djela bila su na vrhu liste najprodavanijih knjiga na Amazonu, koji prati knjige čija je prodaja najviše porasla u zadnja 24 sata.

Na četvrtom mjestu je prvi piščev bestseler “Djeca ponoći”

Napad, koji je zgrozio svjetsku javnost i podstakao osudu, dogodio se u petak u gradiću u američkoj saveznoj državi Njujork.

U poznatoj njujorškoj knjižari Strand Bookstore odmah je prodato više njegovih naslova, ne računajući internet prodaju.

Na Tviteru su korisnici pozvali na kupovinu Rušdijevih djela u znak solidarnosti sa njim.

Dogodovštine dvojice Indijaca

“Satanski stihovi” govore o dogodovštinama dvojice Indijaca, čiji je avion na meti terorističkog napada i koji se nađu na plaži u Engleskoj. Prvi poprima obličje arhanđela, a drugi sotone.

Autor u priči daje bludnicama imena žena proroka Muhameda. Uz to, stvara lik proroka Mahunda, koji pod Luciferovim uticajem priznaje da se mogu poštovati i drugi bogovi, osim Alaha, ali poslije uviđa svoju grešku.

Salman Rušdi, izboden nožem u vrat i u stomak, u subotu je u teškom stanju primljen u bolnicu u Pensilvaniji, prenosi Dnevni Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije