Kultura

Znanje se KRIJE U KORICAMA: Ovo su najskuplje knjige u BiH

Najskuplja knjiga u Bosni i Hercegovini zasigurno je Hagada, a među najvrednije spada i zbirka inkunabula iz samostana Kraljeva Sutjeska. No, pojedinci poput Miroslava Gojkovića iz Banjaluke imaju svoje vrijedne biblioteke, ali i antikvarnice.

Znanje se KRIJE U KORICAMA: Ovo su najskuplje knjige u BiH
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Ramajana stari indijski ep, filozofsko ontološka rasprava o smislu ljubavi, nenasilju, odnosu Boga prema čovjeku i prirodi, inspirisala je Miroslava Gojkovića. Ovaj ljubitelj knjige, vlasnik je i antikvarnice, jedne od malobrojnih u Banjaluci, piše N1.

– Pošto sam kao svaki profesionalni student patio od hronične besparice onda sam počeo da dio svog asortimana  prodajem. Tako se rodila lijepa kolizija ugodnog i korisnog – rekao je Miroslav Gojković, antikvar Banjaluka.

Klasika je ponovo u modi, traže se Faust, Rat i mir i Don Kihot, no i sručna literatura, Sigmund Frojd i Erih From. Na stogodišnjicu sarajevskog atentata tražila su se djela Vladimira Dedijera.

Gojković kaže da prodaju prilagođava savremenim trendovima, ali ističe jednu nelogičnost BiH.

– Poštarina da naručite iz Pariza je jeftinija, nego da ja pošaljem iz Banjaluke u Sarajevo i slično – izjavio je Gojković.

Najvrednija knjiga u ovoj antikvarnici je njemačka Istorija umjetnosti i košta 1.000 evra, ali na cijeni su i ove male šansone od 40 evra.

Najvrednija, ne samo u BiH, nego među najvrednijim u svijetu knjige je sarajevska Hagada, jedan od najstarijih prepisa Starog zavjeta.

Njena kulturna vrijednost je neprocjenjiva, no ona materijalna jednom je bila na tasu – 1992. godine u Madridu je procijenjena na sedam miliona dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu