Svijet

SINDROM HEROJA Zašto bolničari postaju SERIJSKE UBICE?

Bivši bolničar Nils Hegel optužen je prošle nedjelje da ubistva 85 pacijenata u dvije njemačke bolnice, čime je postao serijski ubica sa najvećim brojem žrtava u toj zemlji.

SINDROM HEROJA Zašto bolničari postaju SERIJSKE UBICE?
FOTO: FOCKE STRANGAMANN/EPA

On je samo posljednji na dugoj listi zdravstvenih radnika osuđenih zbog ubijanja onih o kojima je trebalo da brinu, zbog čega su se stučnjaci zapitali o njihovim motivima za zločine.

Osuđenici rijetko govore, a čak i kada otkriju nešto, moramo to uzimati sa rezervom. Oni mogu da tvrde da su pacijentu oduzeli život da bi im skratili muke – rekla je Elizabet Jardli, profesorka kriminologije na Univerzitetu Brimingam.

Tako je američki bolničar pravdao to što je ubio 25 pacijenata, ali je to kasnije diskreditovano, jer su neke od njegovih žrtve bile pri oporavku.e

Tužioci su rekli da je Hogel napadao pacijente da bi kasnije oduševio kolege svojim pokušajima da ih spase. Čak je dobio i nadimak “Rambo vaskrsavanja”.

Stručnjaci objašnjavaju da postoje razlike u motivima za ubistvo kod doktora i bolničara. Ljekari često ubijaju iz potrebe da se osjete “božanske moći” ili iz eksperimentalne radoznalosti.

Bolničari su, sa druge strane često potcijenjeni, pa mogu ubijati da bi dobili pažnju, iz osvete “nepravednom sistemu” ili da bi liječili frustraciju zbog pretrpanosti poslom.

Znaci za uzbunu

Profesorka forenzičke psihologije Ketrin Ramslend istakla je 22 “znaka za uzbunu” koja su primijećena kod ponašanja serijskih ubica među zdravstvenim radnicima.

Oni uključuju predviđanja kada će pacijent umrijeti, često mijenjanje bolnica, preferiranje noćnih smjena i sprečavanje drugih da provjere stanje njihovih pacijenata.

Iako ovakva ponašanja nisu alarmantna ukoliko se jave izolovano, pet ili više udruženih znakova razlog su za zabrinutost.

Pravo na ubijanje

Tško je reći da li serijske ubice među zdravstvenim radnicima počinju da se bave tim poslom da bi dobile mogućnost da ubijaju.

– Rijetki rade u toj profesiji da bi postali “anđeli smrti”, dok se većina transformiše u ubice na poslu – smatra Ramslend.

Mnogi stručnjaci se slažu da je u pitanju kombinacija ova dva faktora – ljudi koji imaju potrebu da povrijeđuju ljude vide medicinsku profesiju kao način da iskažu takvo ponašanje, a zatim odu i korak dalje zbog brojnih pristupa i mogućnosti koje imaju u bolnicama.

Primjer za to je Beverli Elit, britanski bolničar koji je ubio ili povrijedio 13 djece. Prije nego što je postao ubica, pokazivao je znake nasilnog i kontrolišućeg ponašanja prema svojoj partnerki.

Stručnjaci se slažu da takve ubice smatraju da imaju “kontrolu nad životom i smrću”, zbog čega misle da imaju “pravo da povređuju i ubijaju”.

(Blic)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije