Društvo

NEOPISIVA SREĆA PORODICE STAJIĆ Nakon 23 godine čekanja stigli Nikola i Snežana, majka rekla SAMO DVIJE RIJEČI

Dječji plač i suze radosnice srećnih roditelja Marije (46) i Budimira (59) Stajića juče su se smjenjivale u njihovom domu u trebinjskom naselju Prljača.

NEOPISIVA SREĆA PORODICE STAJIĆ Nakon 23 godine čekanja stigli Nikola i Snežana, majka rekla SAMO DVIJE RIJEČI
FOTO: D.ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Oni su postali roditelji nakon 23 godine borbe za potomstvo i pete vantjelesne oplodnje, koja je obavljena u Češkoj Republici.

Stajići su u Trebinje iz UKC Banjaluka u subotu poslijepodne stigli helikopterom Helikopterskog servisa RS, a majka Marija u naručju je donijela svoja dva čeda.

Prvu noć u svom domu Nikola i Snežana su bili mirni, nisu nas puno budili, a ja sam cijelu noć bila budna, od pomiješanih osećanja, sreće što smo dobili djecu i zdravi došli svojoj kući, ali i onog početničkog straha koji, pretpostavljam, imaju sve majke – kaže sa zadovoljnim osmijehom na licu Marija.

Tata Budimir priznaje da se prvu noć pored svoje djece često budio, iako ima „tvrd san“.

Foto: D.Čolović/RAS Srbija
Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Oboje su složni da je to poseban osjećaj koji su čekali više od dvije decenije i koji se s ničim ne može porediti.

Srećna majka kaže da nikada nisu odustali, bez obzira na godine života i sve što su ona i suprug prošli boreći se za potomke.

– Kad sam u Budjejovicama u Češkoj saznala da sam trudna, prvi put u petom pokušaju, shvatila sam da ćemo se ostvariti kao roditelji. To je neopisivo; u prvom momentu sam samo stajala kao kip, nisam mogla da plačem, da se radujem, da izgovorim nijednu riječ, jer sam mislila da to nije moje. Kad mi je došao suprug upitala sam ga da li je moguće, a tek kad sam se vratila kući u Trebinje počela sam plakati – sjeća se Marija najsrećnijeg saznanja u životu.

Blizanci su u Kliničkom centru u Banjaluci došli na svijet 5. septembra, ali su kratko bili smješteni u inkubatore.

– Kad sam se nakon carskog reza probudila polusvjesna sam čula da su kćerka i sin. Nisam željela da mi doktori govore pol prije nego što se rode djeca. Kad sam saznala šta smo dobili samo sam rekla „odličan paketić“. Treći dan sam ih vidjela i dodirnula, a ni tada nisam  mogla da vjerujem da su moji – priča kroz suze radosnice Marija.

Foto: D.Čolović/RAS Srbija
Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Otac Budimir je kaže od prvog dana vjerovao da će sve proći kako treba.

– Spreman sam da radim sve oko svoje djece i nemam nimalo treme. To smo čekali decenijama – poručuje srećni otac.

Snežana je ime dobila po predsjednici Udruženja „Bebe“ u Trebinju, Snežani Misiti, a Nikoli je ime „donio“ rođak.

Marijin mali sestrić Dejan je jednom prilikom, slažući svoje stvari koje je prerastao, rekao da ih čuva za malog Nikolu, još kada Marija i Budimir nisu ni znali da će jednog dana biti roditelji.

Pored tate, Mariji oko djece pomaže i njena sestrična Milica, koja ne krije sreću što je dobila male rođake.

– Milica je tu, njena sestra, tu su nam tetka i seke, biće ruka za pomoć, samo da smo zdravo – poručuje srećna majka.

Otac Budimir kaže da ni u bolnici u Češkoj, gdje je urađena uspješna vantjelesna oplodnja, ljekarima nije bilo jasno da su ljudi toliko godina borili za potomstvo, a i dalje su zajedno, jer ne  žele da izgube zajedničku bitku.

– Neka joj bude lakše u životu nego meni, ali neka bude uporna kao ja – poručila je predsjednica Udruženja „Bebe“ Snežana Misita, svojoj maloj imenjakinji.

Srećni roditelji ističu da u borbi za roditeljstvo nisu bili sami i da su im odlazak na vantjelesnu oplodnju u Češku pomogli trebinjska gradska uprava i Udruženje “Bebe”, a prijem u Budjejovicama je ono što će posebno pamtiti.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija
Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Veliku zahvalnost duguju i bivšem gradonačelniku Luki Petroviću i sadašnjem Mirku Ćuriću. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je ovo samo još jedan od dokaza da se isplati ulagati u porodicu.

– Ovo je 23. vantjelesna oplodnja koju je pomogao grad Trebinje. Na raspolaganju smo bračnim parovima i ubuduće, ukoliko im je potrebna naša finansijska pomoć – poručio  je on.

Bivši gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je sa radošću u septembru prošle godine prihvatio inicijativu da Grad pomogne porodici Stajić, kojima je to bio i posljednji pokušaj vantjelesne oplodnje, a koji je na njegovu i radost svih uspio.

Do kraja godine se očekuje 120 beba

Udruženje “Bebe” Trebinje krajem maja je proslavilo stotu bebu, a Snežana i Nikola su 113. i 114. beba čiji su roditelji članovi ovog Udruženja. Do kraja godine očekuju da će u Hercegovini biti rođeno 120 beba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije