Hronika

61 GODINA ROBIJE Detalji maratonskog suđenja za korumpirane u aferi “Indeks”

Nešto više od 10 godina od prvog ročišta u aferi “Indeks” – najvećem korupcionaškom skandalu u Srbiji – 12 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu i četvorica posrednika koji su im dali mito za kupovinu ispita, osuđeni su na višedecenijsku kaznu zatvora.

61 GODINA ROBIJE Detalji maratonskog suđenja za korumpirane u aferi “Indeks”
FOTO: RAS SRBIJA

Spisak osuđenih profesora izgleda ovako: Dragana Petrović osuđena je na sedam godina zatvora, Emilija Stanković na pet, Sveto Purić na osam, Božin Vlašković na četiri, Dragan Mrdalović na šest godina robije, Ivan Čukalović dobio je dvije godine zatvora, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević i Nenad Đurđević, Radoje Brkić dvije godine robije, kao i Miodrag Micović, a Jasmina Nektarijević osuđena je na šest mjeseci kućnog zatvora.

Najveće kazne, i to po 11 godina zatvora, tužilac je zatražio za Purića, bivšeg dekana i doskorašnjeg prodekana za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Zorana Simića, nekadašnjeg šefa Studentske službe u toj visokoškolskoj ustanovi, i profesorku Draganu Petrović. Zatvorska kazna od devet godina zatražena je za profesorku Emiliju Stanković, koja je u to vrijeme bila i pomoćnica ministra prosvete. Za Srđana Đorđevića, aktuelnog prodekana za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, tužilac je predložio kazne zatvora od šest godina.

Moja cijena je 1.000 evra, ali ću sada da progledam kroz prste. Da se više ne ponovi – rekla je profesorka Petrović majci studenta koja je nudila 600 evra mita

Posrednici u davanju mita osuđeni su na ukupno 16 godina robije. Tako je Andrija Tomović, inače bivši zaposleni u službi održavanja na fakultetu, osuđen na tri godine robije; Zoran Simić, sekretar fakulteta, osuđen je na pet; a Olivera Kojić, referent za studentska pitanja, na dvije godine zatvora. Saša Jovanović iz Donje Livadice, inače po zanimanju auto-mehaničar, prvi je bio uhapšen u ovoj aferi, a osuđen je na šest godina robije. Pet osoba je i oslobođeno ovom presudom: Miroslav Galjac, Dejan Atanacković, Ratko Ćosović, Zoran Kovačević i Nenad Obradović.

Tok ovog postupka, vjerovatno jednog od najobimnijih u novijoj istoriji srpskog pravosuđa, teško je ukratko opisati. Velike peripetije pratile su i samo podizanje optužnice, ali i početak suđenja, koji je nekoliko puta odlagan, da bi prvo ročište bilo održano u jesen 2009. godine. Optužnice su spojene za ukupno 86 optuženih za više od stotinu krivičnih djela. Proces je dva puta vraćan na početak kada je već bio u završnim fazama, prvo zbog reforme pravosuđa, potom zbog izmjene Zakona o krivičnom postupku i na kraju usljed promjene porotnika u svim sudovima…

U protekla dva mjeseca zamjenik Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i branioci iznosili su završne riječi pred sudskim vijećem sudije Slađane Bojković, inače predsjednice Višeg suda u Smederevu. Tužilac je tražio da optuženi budu osuđeni, i to na kazne zatvora od dvije do 11 godina. Za 27 optuženih predložio je zatvor, i to ukupno više od 120 godina robije.

I samo jučerašnje objavljivanje presude bilo je iscrpljujuće. Sudija Bojković čitala je izreku presude više od sat i po vremena, a na uvod (u kom je mahom ponavljala navode optužnice) potrošeno je oko 65 minuta. Sudija je, obrazlažući presudu, priznala: “Dok sam pisala ovu odluku, osjećala sam se kao da ponovo spremam pravosudni ispit. Srećom, nisam radila sama.”

Sudija Bojković je naglasila da je ovakav sistem rada na kragujevačkom fakultetu trajao od 1997. godine, a da je razotkriven sticajem okolnosti 2008. godine.

Odgovarajući na osnovnu zamjerku odbrane – da su tajni audio-snimci i video-snimci primanja mita od strane profesora napravljeni provokativno, sudija je rekla da to nije tačno, te da je policajac Tomislav Spasić spletom okolnosti došao u mogućnost da snimi koruptivne radnje, koje su na kraju i koštale slobode profesore Pravnog fakulteta. Osim zatvorske kazne, brojni posuđeni profesori dobili su i zabranu obavljanja posla – predavanja na fakultetu – od tri i pet godina. Osim toga, osuđenim profesorima oduzet je i novac stečen mitom: Dragani Petrović oduzeto je 1.900 evra, Emiliji Stanković 2.000, Srđanu Đorđeviću 2.100, Sveti Puriću 3.300 evra i 500 maraka, Božinu Vlaškoviću 2.900 evra, Draganu Mrdaloviću 1.800 evra i 500 maraka, Ivanu Čukaloviću 600 evra, Jasmini Nektarijević 50 evra, Nenadu Đurđeviću 1.200 evra, Radoju Brkoviću 1.100 evra i 500 maraka, Miodragu Micoviću 100 evra.

Foto: Nenad Pavlović/RAS Srbija
Foto: Nenad Pavlović/RAS Srbija

Inače, ova presuda nije pravosnažna. Tužiteljka Vesna Mladenović, zamjenik tužilaštva u Smederevu, najavila je za Blic da će se žaliti na oslobađajući dio presude. Žalbu je najavila i odbrana, koja presudu naziva čudnom, postupak predugačkim, a sudiju krive zato što se ponašala „kao tužilac“. U međuvremenu, curi i vrijeme apsolutne zastare predmeta koje, kako je objasnila sudija, iznosi 24 godine od početka suđenja.

Rijetki skupili snagu da čuju presudu

Veoma mali broj okrivljenih kojima je juče izrečena presuda skupio je snage i hrabrosti da se pojavi u Višem sudu u Smederevu. Na to, doduše, nisu bili ni obavezni po zakonu.

Sekretar među osuđenima

Zoran Simić, bivši sekretar kragujevačkog fakulteta, pojavio se juče na izricanju presude kojom je osuđen na pet godina robije. Osim njega, u svojstvu posrednika u korupciji osuđeno je još troje ljudi. Ukupno, kazna koja im je određena iznosi 16 godina robije.

Profesor pred sudom

Jedan od rijetkih profesora koji su juče prisustvovali izricanju presude bio je Božin Vlašković. Vlaškovič je, inače, osuđen na četiri godine zatvora, a presudom mu je oduzeto i 2.900 evra koje je, kako je utvrđeno presudom, stekao prodavanjem ispita na fakultetu u Kragujevcu.

Suđenje dva puta iz početka

Zbog izmjene Zakonika o krivičnu postupku, kao i odluke Visokog savjeta sudstva da se u svim sudovima imenuju novi porotnici, suđenje je dva puta kretalo iz početka – najprije 2013, a zatim i 2015. Godine.

Za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarjelosti. Riječ je, uglavnom, o studentima koji su kasnije tokom glavnog pretresa saslušavani kao svjedoci.

Od 86 optuženih za krivična djela u ovoj aferi, neki su u međuvremenu i preminuli.