Biznis

ADMINISTRACIJA PRVA NA UDARU Četvrtinu poslova u EU može odrađivati vještačka inteligencija

Čak 300 miliona poslova s punim radnim vremenom širom svijeta moglo bi se na neki način automatizovati.

vjestacka inteligencija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako navode ekonomisti Goldman Saksa, to će biti moguće pomoću najnovijeg talasa vještačke inteligencije koji je iznjedrio platforme poput ChatGPT.

Predvidjeli su da bi 18 odsto rada na globalnom nivou moglo da bude automatizovano, s tim da se učinci više osjećaju u naprednim ekonomijama nego na tržištima u razvoju.

To je donekle zato što se smatra da su kancelarijski poslovi izloženiji riziku od fizičkih radnika. Očekuje se da će administrativni radnici i advokati biti najviše pogođeni, u poređenju s “malim učinkom” koji se vidi kod fizički zahtjevnih zanimanja ili zanimanja na otvorenom, poput građevinskih i servisnih radova.

U Sjedinjenim Državama i Evropi, otprilike dvije trećine trenutnih poslova su “izloženi određenom stepenu automatizacije vještačke inteligencije”, a do četvrtine svih poslova mogla bi u potpunosti da obavlja vještačka inteligencija, procjenjuje Goldman Saks.

Pročitajte još

Dalja upotreba vjerovatno će dovesti do gubitka radnih mjesta, napisali su ekonomisti Goldman Saksa.

Ali, primjetili su da su tehnološke inovacije koje su u početku istiskivale radnike takođe dugoročno stvorile rast zaposlenosti. Dok se radna mjesta mogu mijenjati, široka primjena vještačke inteligencije mogla bi konačno da poveća produktivnost rada – i poveća globalni BDP za sedam odsto godišnje u narednih 10 godina, prema Goldman Saks.

– Iako će uticaj vještačke inteligencije na tržište rada vjerovatno biti značajan, većina poslova i industrija samo je djelimično izložena automatizaciji i stoga je vjerovatnije da će ih vještačka inteligencija nadopuniti, a ne zamijeniti, dodali su ekonomisti.

Britanska agencija za istraživanje tržišta Sortlist još je u februaru, prije pojave najnovije verzije GPT-4, ispitala 500 firmi koje koriste ChatGPT iz Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Njemačke, Španije, Holandije i Francuske. Rezultati su pokazali da 26 odsto evropskih tehnoloških kompanija i 22 odsto finansijskih kompanija planira da ukine radna mjesta kao direktnu posljedicu korištenja ChatGPT.

Najugroženiji su poslovi u marketingu i odnosima s javnošću, a polovina ispitanih tehnoloških firmi spremna je da plati više od 500 evra mjesečno za profesionalnu verziju ChatGPT-a. Zbog najave da će im ChatGPT oduzeti radna mjesta, najzabrinutija je grupa milenijalaca, a od toga strahuje i čak 43 odsto ispitanih rođenih između 1965. i 1980. godine, piše Poslovni.hr.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije