Svijet

ADVOKATI TVRDE DA SE RADILO O SAMOODBRANI Tinejdžer ubica iz Viskonsina danas pred sudom

Sedamnaestogodišnji Kajl Ritenhaus koji je optužen za ubistvo dvije osobe tokom protesta u mjestu Kenoša u državi Viskonsin danas će se ponovo pojaviti pred sudom u oblasti Lejk u Ilinoisu.

ADVOKATI TVRDE DA SE RADILO O SAMOODBRANI Tinejdžer ubica iz Viskonsina danas pred sudom
FOTO: WGN NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ritenhausovi advokati pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u Viskonsin, gdje se suočava sa optužbama za ubistvo.

On se posljednji put pred sudom pojavio krajem septembra i sudija Pol Novak dao je dvije sedmice njegovim advokatima da pripreme dokumenta i rekao da će potom zakazati ročište na kojem će se raspravljati o Ritenhausovom eventualnom izručenju u Viskonsin.

Ritenhausova odbrana tvrdi da je on djelovao u samoodbrani i da bi izručenjem u Viskonsin bila narušena njegova ustavna prava.

Prema njihovim tvrdnjama, tužilaštvo Viskonsina i Ilinoisa nisu poštovala proceduru neophodnu za izručenje.

Pročitajte još

Analitičari navode da je izručenje obično direktan proces i izražavaju sumnju da će Ritenhausovi advokati biti uspješni u namjeri da to spriječe.

Ritenhaus je uhapšen u svojoj kući u Antioku u Ilinoisu, dan nakon što su svjedoci izjavili da je pucao i ubio dva i ranio trećeg demonstranta na ulicama Kenoše 25. avgusta. Demonstracije su organizovane zbog policijskog ubistva tamnoputog Džejkoba Blejka.

Ritenhaus je optužen za namjerno ubistvo prvog stepena zbog ubistva dva demonstranta i pokušaj namjernog ubistva nakon ranjavanja trećeg. On se suočava i sa optužbama za posjedovanje poluautomatske puške jer je maloljetan.

Ukoliko bude proglašen krivim prema ovim optužbama, Ritenhaus se suočava sa kaznom doživotne robije.