Hronika

Afera koja potresa FBiH: SIPA izuzima dokumentaciju o spornim respiratorima

Službenici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) od jutros vrše određene radnje radi izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon nedavnog pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrdila je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Afera koja potresa FBiH: SIPA izuzima dokumentaciju o spornim respiratorima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bavčićeva je rekla da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila firma “Srebrena malina”.

Akcija Sipe se sprovodi prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pročitajte još

Bavčićeva o detaljima današnjih akcija nije mogla govoriti i samo je dodala da će Sipa određene radnje i provjere vršiti na tri lokacije.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je, prema službenoj dužnosti, formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju kovid odjeljenja.

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv federalnog premijera Fadila Novalića i troje saoptuženih u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe federalne Uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor federalne Uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.