Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AFERA “PIRALEN” Golić: Čekamo rezultate analize zemljišta u krugu “Incela”

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srebrenka Golić

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić poručila je da će za dvije sedmice najvjerovatnije biti gotovi rezultati analize zemljišta u krugu poslovne zone “Incel” u Banjaluci.

Ona je odgovarajući na pitanje poslanika SNSD Srđana Mazalice tokom aktuelnog časa u parlamentu Srpske o zagađenju tla u krugu “Incela”, objasnila da je to ministarstvo, odmah nakon požara na tom lokalitetu, zatražilo od inspekcijskih organa da izađu na lice mjesta i utvrde sve činjenice.

– U poslovnoj zoni “Incel” je nekada radila hemijska industrija, i to je mjesto koje treba posebno opservirati. Činjenica je da je 1994. i 1995. godine mnogo ljudi tamo sjeklo određene cijevi i smatramo da nije samo zagađeno tlo na toj lokaciji, već da zagađenje postoji i na drugim lokalitetima u okviru “Incela” – navela je Golićeva. Ona je dodala da je inspekcija obavila nadzor i dostavila im zapisnik, ali da im on nije bio potpuno jasan, pa su im uputili određena pitanja.

– Tražili smo odgovore kako je došlo do požara na navedenoj lokaciji, gdje su transformatori koji su bili skladišteni prilikom privatizacije energane i kakva je trenutna situacija na toj lokaciji. Da bi neko uklonio objekat mora dobiti građevinsku dozvolu nadležnog organa. Da bi se u hemijskoj industriji izdala građevinska dozvola mora se prethodno utvrditi procjena uticaja na životnu sredinu – navela je Golićeva.

Ona je istakla da je navodno tokom 2005. godine urađena analiza kompletnog zemljišta u krugu poslovne zone “Incel”, ali da taj zapisnik Evropske komisije, koji košta preko milion maraka, niko nije dobio niti vidio. Golićeva ističe da ga nisu vidjeli čak ni njeni saradnici koji su u to vrijeme radili u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

– Za dvije sedmice računamo da će 40 uzorkovanja biti dostupno – zaključila je Golićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO