Biznis

Afrička kuga opet pali alarm: Približava se BiH zbog čega domaći uzgajivači traže od nadležnih da pooštre kontrole mesa

Afrička kuga svinja približava se BiH, zbog čega domaći uzgajivači traže od nadležnih institucija da pooštre kontrole mesa i životinja koje se uvoze, a iz resornog ministarstva u Srpskoj poručuju da su svjesni opasnosti te da je sačinjen plan hitnih mjera u slučaju pojave ove bolesti.

Afrička kuga opet pali alarm: Približava se BiH zbog čega domaći uzgajivači traže od nadležnih da pooštre kontrole mesa
FOTO: GORAN BOBIĆ/RAS SRBIJA

Pomoćnica ministra za veterinarstvo RS Dragana Oklješ rekla je za Glas Srpske da u Srpskoj nisu zabilježeni slučajevi pojave ove bolesti kod domaćih ili divljih svinja.

Pročitajte još

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao nadležan organ, odgovoran i svjestan rizika koji prijeti, prati situaciju u zemljama okruženja i u skladu s tim postupa. S ciljem koordinacije svih preventivnih aktivnosti u vezi sa potencijalnom opasnošću preduzeli smo određene korake i sačinili planove hitnih mjera postupanja u slučaju pojave ove bolesti u Srpskoj – kazala je Oklješeva.

Dodala je da su u skladu sa potvrdom bolesti u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i potencijalnom opasnošću od pojave afričke kuge preduzeli niz aktivnosti u svrhu podizanja svijesti vlasnika svinja.

– Konstantno apelujemo na naše proizvođače i farmere da su s ciljem sprečavanja unošenja i širenja virusa na svojim imanjima dužni redovno sprovoditi preventivne biobezbjednosne mjere. Veliki značaj u suzbijanju širenja imaju i lovci i lovačka udruženja, koji na terenu prate situaciju i na čijem podizanju svijesti stalno radimo – rekla je Oklješeva.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da stočari strahuju da će ova bolest stići i u BiH.

– Kad pogledate kojim putem dolazi afrička kuga, jasno je da dolazi iz EU, odakle je došla i u Srbiju i Sjevernu Makedoniju. I ranije smo tražili da se poveća kontrola uvoza i mesa i životinja iz EU. Međutim, nadležne institucije na nivou BiH su ostale nijeme. Razlog je profit prerađivača koji je ogroman unazad godinu dana – tvrdi Maljčić.

Da je bilo dobre volje, dodaje, s ciljem zaštite domaćih proizvođača mogle su se naći zaštitne vancarinske mjere.

– Predložićemo da se obavezno radi kontrola kada je riječ o uvozu iz EU. Mi iz Sjeverne Makedonije ne uvozimo ništa, a iz Srbije samo dio prerađevina, a svježe meso ne dolazi iz Srbije. Sve nam dolazi visokosubvencionisano iz EU – rekao je Maljčić.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da su upoznati sa radom lovaca u susjednim zemljama, te da prate situaciju u zaraženim oblastima.

– Resorno ministarstvo i Lovački savez RS već godinu i po dana vrše intenzivni monitoring na pojavu afričke kuge i uzimanje krvnih uzoraka – rekao je Minić. Gledajući generalno šta se dešava u Evropi kada je u pitanju afrička kuga, kako kaže, pored svih drastičnih mjera koje su preduzimane, nauka i struka ipak jedine mogu stati na kraj širenju.

– Među nama lovcima ima i privrednika, privatnika i farmera koji se bave svinjogojstvom za ličnu upotrebu i svi strahujemo od afričke kuge – zaključuje Minić.

Ljubitelji mesnih delikatesa sa potpisom proizvođača iz Srbije prije tri godine nisu mogli uživati u njihovom ukusu jer je Kancelarija za veterinarstvo BiH u avgustu 2019. zabranila uvoz svinjskog mesa i prerađevina zbog pojave afričke kuge svinja u toj susjednoj zemlji, a zabrana je trajala mjesecima

Zemlje

Nakon što je ova opasna bolest potvrđena kod domaćih svinja u Sjevernoj Makedoniji i kod veprova u četiri lovišta u Srbiji, Crna Gora je zabranila uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i svih proizvoda iz tih dijelova Srbije i Sjeverne Makedonije. Slučajeve afričke svinjske kuge prijavile su proteklih dana i Mađarska, Letonija i Italija.

Prihvati notifikacije