Hronika

"AGONIJA NE PRESTAJE ČETIRI GODINE" Porodica nestalog Crnogorca i dalje traži pravdu

Jul, osmi, 2016. godine, jedan bezazleni izlazak iz kuće, susret sa drugom, iščekivanje rođenja kćerkice, običan ljetnji dan. Samo par sati kasnije, bezbroj telefonskih poziva i poruka bez odgovora, nedolazak kući i agonija koja traje četiri pune godine. Četiri godine teških i bolnih dana, punih pitanja, punih čekanja.

"AGONIJA NE PRESTAJE ČETIRI GODINE" Porodica nestalog Crnogorca i dalje traži pravdu
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Ovim riječima, povodom četvorogodišnjice od nestanka Crnogorca Nemanje Medina, medijima se obratila njegova porodica koja o njemu sve ovo vrijeme ne zna apsolutno ništa.

Prema optužnici, za ubistvo Petrovčanina, teretili su se Vladimir Ulama i sada pokojni Darko Mijović. Prema navodima optužnice, Ulama i Mijović su na podmukao način i sa umišljajem ubili Medina, piše Blic.

Medinov automobil je četiri dana kasnije pronađen zapaljen u mestu Jabukov do, ali njegovog tijela i dalje nema.

Zbog ubistva Medina, Ulami se u ponovljenom postupku sudi pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša. On se i u ponovljenom postupku izjasnio da će se braniti ćutanjem.

Vođenje mučnog postupka, ukazivanje na nepravilnosti prilikom veštačenja i nezadovoljstvo zbog zanemarivanja najbitnijih dokaza. A počinioci zločina brane se ćutanjem, odbijanjem saradnje i izbegavanjem veštačenja. Na ročištima prkose svojom bahatošću i drskošću, svakim svojim pogledom i gestom vrijeđaju našu porodicu, naša osjećanja – navela je porodica Medin u pismu.

Ističu da je nepravedna presuda u korist optuženih povećala njihovu bol do beznađa.

– Želimo da poručimo javnosti, kao Nemanjina porodica, da je nakon četiri godine naša bol ista, stepen prihvatanja veći, ali želja da saznamo šta se desilo nikada se neće ugasiti. Kao moralna i čestita porodica prepuštamo da oni kojima je posao da dele pravdu, to i čine. Ali ukazujemo na propuste u radu policije i tužilaštva koji dozvoljavaju da ljudi stradaju u obračunima onih koji žive u bezakonju i koji jedni drugima sude, a da odgovor na pitanje šta se desilo sa našim Nemanjom još ne možemo dobiti, kao ni pravedan ishod sudskog postupka – zaključuje se u pismu koje prenosi “Pobjeda”.

Ulama je prije nekoliko dana izašao iz zatvora nakon što je izdržao šestomjesečnu kaznu na koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. Suđenje protiv njega za učešće u ubistvu Medina biće nastavljeno 24. septembra.

Ulama je 28. marta prošle godine zajedno sa sada pokojnim Darko Mijovićem oslobođen optužbi da je na podmukao način ubio Nemanju Medina.

Međutim, sutkinja Vesna Moštrokol je tada Ulamu osudila na šest mjeseci zbog držanja pištolja “glok”, dok je Milić dobio osam meseci za neovlašćeno držanje puške “baikal”.

Istom odlukom, sutkinja je sada pokojnog Bogdana Milića oslobodila za krivično djelo pomoć učiniocu nakon krivičnog djela. Apelacioni sud je ukinuo ovu presudu i vratio predmet na ponovno odlučivanje ali ovog puta sudiji Predrag Tabašu.

U obrazloženju oslobađajuće presude sutkinja Moštrokol je kazala da nema utemeljenja u dokazima za tvrdnje tužilaštva da su Ulama i Mijović počinili teško ubistvo na podmukao način.

Ulama i Mijović su tokom prvog postupka negirali optužbe, navodeći da nemaju veze sa nestankom Medina.