Svijet

Airbnb tuži metropolu: U borbi protiv krize stanovanja, direktno im ugrožavaju poslovanje

Airbnb tužio je u četvrtak Njujork zbog ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja stanova, u pravnom sporu koji suprotstavlja zabrinutost kompanije oko njene sposobnosti da posluje na ključnom tržištu u odnosu na napore grada da riješi krizu pristupačnih stanova.

čovjek kuca na tastaturi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Tehnološka kompanija sa sjedištem u San Francisku tužila je Njujork zbog Zakona o registraciji kratkoročnog zakupa, lokalne uredbe donijete 2022. godine i koja bi trebalo da počne da se primjenjuje sljedećeg mjeseca.

Zakon zahtijeva od kratkoročnih domaćina u gradu da se registruju u kancelariji gradonačelnika, otkriju ko još živi na lokaciji i pristanu da se pridržavaju drugih gradskih zakona.

Tužba je najnoviji primjer sukoba Airbnb sa zvaničnicima u Njujorku i državi Njujork tokom protekle decenije. Iako je Airbnb tvrdio da njegova usluga može biti finansijska blagodat za domaćine, pružajući ekonomsku korist zajednicama, kritičari su izrazili zabrinutost da usluga rizikuje da ograniči dostupnost stambenog prostora.Portparol gradonačelnikove kancelarije rekao je da je njihov cilj “zaštita bezbjednosti i mogućnosti za život u zajednici za stanovnike, očuvanje stalnog stambenog fonda i osiguranje da ugostiteljski sektor može da nastavi da se oporavlja i napreduje“.

Izvještaj, koji je predstavljen prošlog mjeseca, pokazao je da je srednji trošak iznajmljivanja stana u gradskoj opštini Menhetn u aprilu iznosio 4.241 dolar – što je povećanje od 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu i novi rekord, prenosi CNN.

Odvojeni izvještaj iz aprila takođe je otkrio da polovina domaćinstava Njujorka ne može sebi da priušti život u gradu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije