Banjaluka

Akcija "Biramo najuređenije": U dvorištima građana sve više ljekovitog i začinskog bilja

Nakon prve nedjelje obilazaka učesnika tradicionalne akcije „Biramo najuređenije“, konkursna komisija je primjetila da je sve prisutnija pojava uzgoja začinskog i ljekovitog bilja i u urbanoj zoni našeg grada.

Akcija "Biramo najuređenije": U dvorištima građana sve više ljekovitog i začinskog bilja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz ove Komisije su poručili da je evidentna opredijeljenost naših građana da svoj životni prostor, a samim tim i svoj grad, učine ljepšim.

– Svi kandidati, koje smo obišli u proteklom periodu,  ulažu svakodnevni trud i mnogo ljubavi kako bi održavali svoje zelene oaze. Čak i u manjim prostorima, kao što su balkoni, primjećeno je da se naši sugrađani odlučuju zasaditi neko začinsko i ljekovito bilje, što je za svaku pohvalu – navela je Komisija.

Među  prijavljenim kandidatima Komisija je zatekla i one, koji u svojim dvorištima njeguju više od 200 različitih ukrasnih, začinskih i ljekovitih vrsta,  sve vrste voća i povrća, te pojedine rijetke biljke.

Kako je navela Komisija na terenu su zatekli i kandidate, koji u svojim dvorištima njeguju i neke stare biljne vrste, koje se u posljednje vrijeme rijetko mogu vidjeti, a pored toga uzgajaju se i različite zanimljive i egzotične biljne vrste, netipične za naše podneblje, koje uz veliki trud domaćina uspijevaju i na ovim prostorima.

Pored Peruanske jagode, Sibirskog limuna, avokada, nara, naši sugrađani njeguju sedef, gorki pelin, selen, te biljke mesožderke.

– Ono što je posebno pohvalno kada su u pitanju javne ustanove su škole, koje ulažu trud da svake godine zasade nešto novo i uljepšaju svoje dvorište. Veliko iznenađenje je i veliki broj zajednica etažnih vlasnika, koje su zaista dokaz da se udruženim djelovanjem može uljepšati životni prostor i na taj način doprinijeti sveukupnom izgledu grada na Vrbasu – poručili su iz Komisije.

Konkursna komisija nastavlja sa obilascima i traganjem za onim kandidatom, koji zaslužuje da ponese titulu „vlasnika najuređenijeg dvorišta“.

Prihvati notifikacije