Hronika

AKCIJA "MADAGASKAR" U Modriči ponovo uhapšen Holanđanin zbog trgovine drogom

Pripadnici SIPA uhapsili su danas u Modriči državljanina Holandije Kornelisa Marinus van Velzena u okviru akcije “Madagaskar”

AKCIJA "MADAGASKAR" U Modriči ponovo uhapšen Holanđanin zbog trgovine drogom
FOTO: RTRS/RAS SRBIJA

On je uhapšen prošlog mjeseca radi izručenja Holandiji, ali je zbog birokratije pušten na slobodu.

Van Velzen se sumnjiči da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i trgovinom narkotika.

Nakon što je u decembru došlo do problema u vezi sa ekstradicijom, van Velzen je pušten na slobodu, ali je danas ponovo lociran i uhapšen.

Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, a Holanđanin će biti predan u prostorije MUP Republike Srpske.

Podsjetimo, početkom decembra prošle godine pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske u okviru međunarodne akcije Madagaskar uhapsili su Cornelisa Marinus van Velzena.

On je tada osumnjičen za neovlaštenu proizvodnju i trgovinu opojnih droga, nakon čega je predat Sudu BiH zbog ekstradicije po potjernici Holandije.

Kornelis Marinus van Velzen, rođen u Lindenu, uhapšen je u BiH zbog sumnje da je pripremao proizvodnju i prodaju sintetičkih droga i hemikalija namijenjenih za proizvodnju ove droge. Nezvanično, sačinjavao je i lažne isprave i svjesno ih koristio, iako je znao da su lažne.

Osamnaest kilograma sintetičke psihoaktivne droge, policija je pronašla tokom pretresa na 15 lokacija u Holandiji. Na području BiH, pretresi su obavljeni na pet lokacija u Odžaku i Brčkom, a policiji RS u ovoj akciji, koja je realizovana pod nadzorom Tužilaštva BiH, asistirali su pripadnici SIPA.

(Klix)