Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Akcija “Tajni kupac”: Maloljetnici bez problema mogu da kupe alkohol

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Da maloljetnici u Travniku lako mogu doći do alkoholnih pića, iako je to zakonom zabranjeno, pokazala je još jedna akcija “Tajni kupac” koja je provedena u utorak u trgovačkim lancima u Travniku.

Tokom akcije grupa maloljetnih volonterki i volontera obišla je deset supermarketa u gradskoj zoni Travnika s namjerom da kupi alkoholna pića, što im je pošlo za rukom u njih šest.

Trgovci su uredno naplatili kupljene proizvode te izdali račune bez obaveznog pitanja da li kupac posjeduje dokument koji dokazuje da je punoljetan.

Time su prekršili odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji izričito zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnicima te nalaže trgovcima da traže identifikacioni dokument od osobe koja kupuje alkohol, saopšteno je iz Centra za edukaciju mladih (CEM).

Jedini trgovački lanac, kako navode, u čijim objektima volonteri nisu mogli kupiti alkohol je “Bingo d.o.o.”, dok je u ostalima situacija zavisila od procjene trgovca.

Iz CEM-a ističu kako već nekoliko godina ukazuju na problem izloženosti djece i mladih alkoholu, kroz njegovo nekontrolisano reklamiranje, niske cijene i laku dostupnost, kao i činjenicu da društvena zajednica to ne vidi kao ozbiljan problem, čemu svjedoči i spomenuta akcija.

– Cjelokupan naš rad usmjeren je na kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za svu djecu i mlade, u čemu treba učestvovati cijelo društvo, jer naša djeca i mladi imaju pravo na odrastanje u zdravoj sredini, bez pritisaka da konzumiraju alkohol, droge ili duhanske prerađevine. Akcijom Tajni kupac pokazali smo da je situacija još uvijek zabrinjavajuća te da je potrebno nastaviti rad na ovom polju, što je obaveza svih nas – stoji u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO