Regioni

Akcionim planom protiv GOVORA MRŽNJE u Brčko distriktu

Društvene mreže su najjednostavniji alat za širenje mržnje i netrpeljivosti, rečeno je na prezentaciji Akcionog plana za jačanje kohezije u zajednici kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom koji je Vlada Brčko distrikta nedavno usvojila.

Akcionim planom protiv GOVORA MRŽNJE u Brčko distriktu
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, rekao je da je do sada na godišnjem nivou registrovan jedan ili nijedan incident ove vrste.

Podsjetio je da je Vlada donjela zaključak kojim je zadužila rukovodioce organa uprave i službenika za etiku da analiziraju sve zakone iz ove oblasti kako bi je pokušali dodatno urediti, posebno kada je riječ o korišćenju govora mržnje na društvenim mrežama.

Društvene mreže su najjednostavniji alat za širenje mržnje i netrpeljivosti. Policija i druge nadležne institucije pratiće neželjene sadržaje na društvenim mrežama, a organizacije civilnog društva će putem projekta edukacije učiti mlade da na koristan način upravljaju društvenim mrežama i zanemare informacije koje nisu povoljne za društvenu zajednicu – rekao je Srđan Kisić iz Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Istakao je da je mnogo drugih mjera predviđeno Akcionim planom te da je jedna od bitnih i uočavanje grafita i njihovo što hitnije prekrečavanje.

Admir Kadrić iz Udruženja novinara rekao je da je u ovom procesu velika uloga nevladinog sektora.

– Ono što želimo postići je ukinuti ili na najmanju moguću mjeru svesti govor mržnje. Mreža „Promoviši pozitivno“ djelovaće tako da preduprijedi sve oblike govora mržnje u javnim nastupima kako u NVO sektoru tako i u nastupima javnih zvaničnika kako bi svojim primerom pokazali kako se grade tolerancija i suživot – rekao je Kadrić.

Plan do 2021.

Realizacije projekta jačanja kohezije u zajednici kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom započela je u Brčko distriktu 2013. godine. Prvi Akcioni plan donesen je 2015. i važio je do ove godine, a novi je u primjeni od ove do 2021. godine.