Svijet

"Ako je more mutno, ne znači da je zagađeno" Poznato koliko je ČISTA VODA na primorju u Hrvatskoj

Sezona na moru je već počela ali se za "špic" svi posebno pripremaju. U prilog tome govori i prvo ispitivanje kvaliteta mora koje je urađeno čime je utvrđeno da Jadran u Hrvatskoj goste dočekuje sa izvrsnim kvalitetom.

more
FOTO: SUZANA LUKOVIĆ / RINGIER

Kristalno čisto more izvrsnog kvaliteta i tako na gotovo 97 odsto lokacija od Savudrije do Dubrovnika, utvrđeno je nakon što je testiran 1081 uzorak morske vode.

Tokom pika sezone kvalitet mora meri se svakih 15 dana.

– Prije svega se gledaju mikrobiološki pokazatelji fekalnog zagađenja. U Hrvatskoj imamo strože norme od onih koju propisuje Evropska unija – objasnio je Goran Crvelin iz Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Pročitajte još

Ako primjetite da je more na nekim mjestima mutno, to ne mora nužno biti razlog za zabrinutost.

– Uglavnom se radi o nekakvim prirodnim pojavama, cvjetanju mora koje se periodično ponavlja. Imamo i cvjetanje drveća uz more pa taj polen završi u moru pa izgleda kao zagađenje, a nije – objasnio je Crvelin.

I dok se plaže tek pune kupačima, na bazenu traje obuka. Spremni su i spasioci, a samo na primorsko-goranske plaže stiže ih 14 novolicenciranih.

-U cijeloj Lijepoj našoj fali spasioca. Trenutno ih je u RH 400-tinak licenciranih, a potrebe su daleko veće. Statistika pokazuje da je na kupalištima gde su spasioci manji broj najgorih ishoda – objasnio je koordinator spasilaca Ivan Uravić, prenosi dnevnik.hr.

Prošle je godine u Hrvatskoj bilo 127 slučajeva utapanja, a 116 osoba smrtno je stradalo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu