Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„AKO TA DAMA POBIJEDI U NEVOLJI SMO“ Investitori s Vol strita ozbiljno zabrinuti

Biznis
Autor:

Foto: Justin Lane/EPA

Finansijski eksperti s Vol strita ušli su u žestoku javnu polemiku sa senatorkom Elizabet Voren zbog poreza na imovinu vrlo bogatih Amerikanaca.

U javnost je posljednji u nizu izašao investitor i milijarder Leon Kopermen, koji je njenu ideju nazvao „planom za penaliziranje uspjeha“ dodavši kako prijedlog nema smisla.

– Ako ta dama pobijedi, u velikoj smo nevolji – izjavio je Kopermen za CNBC.

Senatorka iz Masačusetsa svoju kampanju za ulazak u Bijelu kuću temelji na problemu nejednakosti prihoda među američkim građanima. Kako bi pronašla novac za proširenje zdravstvenog osiguranja Mediker, opraštanje dugova koje su Amerikanci uzeli da bi platili studije, te ulaganje u infrastrukturu, senatorka Voren je predložila da se svaki dolar imovine vrednije od 50 miliona dolara oporezuje s dva odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Prijedlog tog poreza jedan je od ključnih u njenoj kampanji za dobijanje demokratske nominacije, kako bi izašla „na megdan“ Donaldu Trampu na predsedničkim izborima 2020. godine. Zbog toga na njenim skupovima simpatizeri već skandiraju „Dva centa“, a kako njena popularnost među demokratskim kandidatima raste, tako je reakcija finansijske industrije sve intenzivnija.

Tako je Džejmi Dimon, izvršni direktor banke JP Morgan Čejs, prošle nedjelje izjavio kako se senatorka Voren „sveti uspješnim ljudima“. Na njegovom tragu razmišlja i Lojd Blenkfejn, nekadašnji prvi čovjek Goldman Saksa.

U objavi na Tviteru krajem prošle nedjelje taj bankar je kazao kako osveta određenoj grupi građana može biti dobra za njenu kampanju, ali ne i za cijelu zemlju. No, dodao je da senatorka Voren „nije moj kandidat, ali uskladićemo se u mnogim pitanjima“, ne navodeći koja su to pitanja. Rukovodioci kampanje senatorke Voren ne sede skrštenih ruku na ove kritike.

Objavili su video-snimak koji promoviše porez na imovinu, a sadrži i sliku Leona Kopermena uz napomenu da ga je regulator 2017. optužio za berzansko trgovanje na osnovu povlašćenih informacija, prenosi B92.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO