Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AKREDITACIJA KRENULA S MRTVE TAČKE Komisije u Srpskoj počele PROVJERU KVALITETA rada dva javna univerziteta

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Univerzitet u Banjaluci

Dugo čekana akreditacija na dva javna univerziteta u RS mogla bi uskoro da bude odobrena. Ove sedmice krenule su posjete komisija koje provjeravaju da li univerziteti ispunjavaju uslove kvaliteta za novu akreditaciju.

Jedna komisija već je od ponedjeljka počela s radom na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje provjeravaju uslove za reakreditaciju, te prvu akreditaciju studijskih programa, a danas će predstaviti rezultate do kojih su došli, odnosno svoj usmeni izvještaj.

Druga komisija danas kreće u provjeru kvaliteta rada Univerziteta u Banjaluci.

Cilj je da se postupak reakreditacije i akreditacije studijskih programa za oba javna univerziteta završi prije 31. marta, odnosno prije nego što se dođe u situaciju da ovi univerziteti budu izbačeni iz evropskog Erasmus plus programa razmjene studenata i predavača, te ostanu bez značajnih sredstava kojima su na osnovu toga raspolagali.

Naime, ovi univerziteti su, između ostalog, ranije konkurisali za projekte u sklopu Erasmus programa koji su predviđali da imaju akreditovane i studijske programe, a očekivalo se da će tu akreditaciju i dobiti do sada. Kako se to nije dogodilo, zbog dugotrajnog spora oko nadležnosti za akreditaciju u visokom obrazovanju u BiH, došlo je u pitanje i njihovo učešće u ovim programima, a sve glasnije se postavljalo i pitanje validnosti diploma stečenih u BiH.

Ipak, nakon što su u petak donesana nova pravila kojima se određuju minimalni standardi u visokom obrazovanju i riješena jednogodišnja kriza u pogledu akreditacije visokoškolskih ustanova u BiH, više ne postoje prepreke da se radi akreditacija.

– Komisija je u Istočnom Sarajevu već uradila veliki dio posla, dok u Banjaluci krećemo s tim. Nakon što komisija završi usmeni izvještaj, onda slijedi pisanje izvještaja, te izdavanje rješenja o akreditaciji, koje treba evidentirati i u Državnom registru akreditovanih ustanova, a očekujemo da to možemo završiti do kraja marta – kažu u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

I drugi čekaju mjesecima

– Do kraja marta planiramo posjete i za preostale tri visokoškolske ustanove u RS kojima je već istekla akreditacija i koje su čekale rješenje ove situacije s agencijom na nivou BiH da se krene u postupak reakreditacije – kaže direktorka Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Biljana Vojvodić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO