Banjaluka

"Aktivno radimo na sanaciji šteta" Stanivuković o obimnim padavinama koje su zadesile Banjaluku

Naše ekipe su na terenu, aktivno rade na sanaciji šteta prouzrokovanih obilnim padavinama. Potvrdio je to gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković rekavši da zbog najavljenih loših vremenskih prilika, sve službe su u pripravnosti, prate situaciju i blagovremeno će obavještavati javnost.

draško stanivuković gradonačelnik bl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjetio je da su samo tokom jučerašnjeg dana pripadnici Vatrogasne brigade imali čak 23 intervencije, od kojih se 16 odnosi na ispumpavanje vode iz domaćinstava.

On je istakao da su nadležne službe tokom današnjeg dana preduzele niz aktivnosti, a u vezi sa sanacijom šteta prouzrokovanim obilnim padavinama, koje su  pogodile Banjaluku.

– Uspostavljena je prohodnost na području Ustaničkog puta i ulice Starčevica, dok se aktivno radi na uspostavljanju prohodnosti na području Orlovačkog puta – poručio je Stanivuković.

Takođe je rekao da je zbog pojave klizišta u Ulici Pere Drljače utvrđeno da put nije bezbjedan, zbog čega je Inspekcija izdala nalog za obustavljanje saobraćaja.

-Kada su u pitanju kuće kojima prijeti klizište, na tim lokacijama naloženo je postavljanje najlona za zaštitu od klizišta, a Grad stoji na raspolaganju ugroženim porodicama za potrebe pronalaska privremenog smještaja – istakao je Stanivuković.

Kako je pojasnio, zbog velike količine padavina u kratkom vremenskom periodu, posebno u dijelovima grada gdje nije izgrađena potrebna infrastruktura za prikupljanje tako velike količine vode, te zbog konfiguracije terena i objekata koji su narušili prirodan tok vode, svake godine se suočavamo sa sličnim izazovima na pojedinim lokacijama.

– To se posebno odnosi na naselje Starčevicu, gdje su neki objekti sagrađeni na mjestima podložnim klizištima i na potezima na kojima je bilo potrebno urediti vodotokove, što Gradu značajno otežano rješavanje ovog problema – naglasio je Stanivuković, te dodao da u dijelovima poput Mišinog Hana, Piskavice, na rijekama Široka, Ivaštanka i Prijekuša, gdje smo uredili vodotok i izgradili potrebnu infrastrukturu za prikupljanje bujičnih voda, više tih problema nema.

Pročitajte još

On je takođe rekao, da se trenutno radi na uređenju korita obale Vrbasa u Priječanima i Zalužanima za šta Grad izdvaja šest miliona KM, te istakao da se intenzivno radi na tome da se riješi što više problematičnih tačaka, te najavio da je sljedeće godine planirano uređenje Rebrovačkog potoka prema Poniru.

– Iako dajemo svoj maksimum, uređenje svih vodotokova nije moguće bez sredstava Vlade Republike Srpske, jer budžet Grada nije dovoljan da bismo sve problematične tačke sanirali u najkraćem periodu – zaključio je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije