Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Aktuelizovan dovršetak OBILAZNICE u Gradišci: Potrebno 10 miliona KM za DEBLOKADU GRADA

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Izgradnjom i skorašnjim stavljanjem u funkciju modernog carinskog terminala u Čatrnji, u blizini budućeg mosta na Savi, aktuelizovano je pitanje dovršetka gradske obilaznice.

Ovaj infrastrukturni objekat, koji je davno proglašen kapitalnim u cilju rasterećenja Gradiške od svakodnevnih saobraćajnih gužvi, posebno teretnih vozila, nekoliko godina je zapušten. Djelimično je izgrađen, potrošeno nekoliko miliona maraka i na tome se stalo.

Mehanizacija i građevinari otišli su prije četiri godine bez nade da će se u skorije vrijeme vratiti i nastaviti započete poslove. Trasa koja je dospjela u njive sada nema nikakvu funkciju, a na njenom spajanju sa magistralnim putem Gradiška – Kozarska Dubica postavljene su betonske barijere.

Lokalna vlast je ponovo aktuelizovala ovaj problem u namjeri da obilaznicu, koja je davno postala noćna mora ili, kako to ovdje kažu, gradiški „Skadar na Bojani“, konačno završi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Odlučni smo da obilaznicu dovršimo i stavimo u funkciju. Potrošeno je do sada 4.100.000 KM, a neophodno još 10 miliona KM. Planiramo da trasu produžimo od Čatrnje direktno na terminal, jer bi to bilo kompletno i prihvatljivo rješenje. Neophodno je u Brestovčini, na drugom kraju gdje se obilaznica spaja sa starom cestom za Banjaluku, u dva slučaja riješiti imovinske odnose – naglasio je gradiški načelnik Zoran Adžić koji sada na više adresa traži rješenje za značajnu novčanu sumu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić načelnik Gradiške

– Obratili smo se za novčanu pomoć Evropskoj komisiji, Savjetu ministra BiH i Vladi Republike Srpske, jer lokalna zajednica to ne može finansirati – izjavio je za Srpskainfo Zoran Adžić, načelnik Gradiške.

On smatra da bez dovršetka obilaznice gradska zona i okolna naselja ne mogu izbjeći sadašnji saobraćajni kolaps, što je problem koji prevazilazi mogućnosti gradiške opštine. Najveće dio troškova, osim produženja trase čine nadvožnjak u Čatrnji, proširenje dionice magistralnog puta kojim će obilaznica biti spojena na autoput i izgradnja kružnog toka u Brestovčini.

Bez obzira što je za ove poslove dio novca obezbijeđenjen iz državnih izvora BiH prije gotovo jedne decenije, prva i najznačajnija etapa od Carinskog terminala do prigradskog naselja Brestovčina, duga dva kilometra i čini zasebnu cjelinu, nije ni započela.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Radnici davno otišli sa trase

Druga etapa, koja zajedno sa trećom od Brestovčine do Čatrnje ukupne dužine šest kilometara čini cjelinu, djelimično je urađena. Novac dobijen od Savjeta ministra Bosne i Hercegovine u iznosu od 3.850.000 KM, naglašavaju u opštinskoj upravi, utrošen je za dionicu koja nije bila u prioritetu.

– Ova sredstva planirana su za izgradnju dionice od carinskog terminala do Brestovčine. U tom slučaju imali bismo dionicu u funkciji i tada bi došlo do bitnog rasterećenja grada koji je u svakodnevnoj blokadi teretnih vozila. Ovako, novac je potrošen, a naročite koristi od toga nema – smatra gradiški načelnik pokušavajući da objasni suštinu problema u vezi kojeg se lokalni političari spore godinama ali se ništa ne radi.

Obilaznica, čija izgradnja je osmišljenja u načelničkom mandatu Nikole Krgulja, počela gradnja veoma ambiciozno u vrijeme njegovog nasljednika Zorana Latinovića dok Zoran Adžić pokušava obezbijediti novac za dovršetak ovog objekta.

Komunalni projekti

U Opštini Gradiška najavljuju nekoliko važnih projekta planiranih za ovu godinu. Napokon je „Niskogradnja“ uvedena u poslove na dovršetku sportske dvorane. Planirano je da ovaj objekat konačno bude završen do jeseni ove godine.

U saradnji s razvojnim agencijama Švajcarske i Njemačke, postoji realna mogućnost za grant od 24 miliona evra za proširenje kanalizacione mreže do svih prigradskih naselja ukupne dužine 25 kilometara, zamjenu azbestnih vodovodnih cijevi u gradu dužine 13 kilometara i izgradnju glavnog prečistača fekalija u Mačkovcu.

Prema sadašnjoj situaciji, izgledno je da ugovor sa Švajcarcima i Nijemcima bude potpisan u oktobru, a radovi, uključujući i izgradnju više kružnih tokova, trgova, parkirališta i uređenje grada, započnu u sljedećoj godini.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO