Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ALARM ZA UZBUNU MEĐU PROSVJETARIMA Povećan broj djece sa smetnjama u razvoju u Gradišci

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Broj djece sa smetnjama u razvoju na području opštine Gradiška u posljednjih nekoliko godina višestruko je povećan. Na ovaj zaključak navode podaci Osnovne škole „Vaso Čubrilović“ i Predškolske ustanove „Lepa Radić“. U najvećoj gradskoj Osnovnoj školi koju pohađa 800 učenika raspoređenih u 40 odjeljenja, u tekućoj školskoj godini formirano je šest odjeljenja posebne nastave.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

-Sada imamo dva odjeljenja učenika sa lakim i četiri odjeljenja sa umjerenim  i težim smetnjama u razvoju. Ukupno se radi o 23 učenika. Prethodnih godina imali smo samo dva odjeljenja učenika sa lakim razvojnim smetnjama – izjavio je Vladimir Stanišljević, direktor OŠ „Vasa Čubrilović“ Gradiška. Ovu školu pohađaju djeca sa smetnjama u razvoju sa cijelog opštinskog područja. Za njih je obezbijeđen prevoz a u nastavnom procesu zastupljeno stručno osoblje, prvenstveno defektolozi, logopedi i drugi specijaliti za rad u nastavi.

-Uslovi za rad sa učenicima koji imaju smetnje u razvoju ovdje su dobri. Posjedujemo literaturu, pomagala, didaktiku, sprave i dovoljno odlučnosti, znanja i energije da ovu djecu uključimo u aktivan društveni život a barijere među vršnjacima i u društvu eliminišemo  –  objasnila je Milica Bakić, defektolog u OŠ „Vaso Čubrilović“ Gradiška. Na stalno povećanje broja djece sa smetnjama u razvoju ukazuju i u Javnoj predškolskoj ustanovi “Lepa Radić”. Psiholog Marko Kotur iznosi karakteristično poređenje.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Dragoslav Šinik

-Prije osam godina, kada sam ovdje počeo raditi, te nekoliko godina kasnije, bilo je dvoje ili troje djece sa teškoćama u razvoju. Sada, u poslednjih pet godina, imamo od sedmoro do devetoro djece sa nekim od vidova razvojnih smetnji –  kaže Kotur. U vrtiću „Lepa Radić“ realizuju inkluzivnu nastavu za djecu sa kojom rade dva pedagoga, psiholog i vaspitač.

-Uključivanje djece sa razvojnim poteškoćama u zajednicu, sa drugom djecom, pomaže njihovo brže, efikasnije napredovanje, usvajanje vještina – naglasila je Nevena Gvozdenac, psiholog u JPU „Lepa Radić“ Gradiška.

Proces promovisanja inkluzivnog obrazovanja u BiH započeo je 2002. godine kako bi se djeca sa poteškoćama u razvoju uključila u redovni školski sistem. U Republici Srpskoj u osnovnom obrazovanju i vaspitanju kreirani su programi za specijalnu nastavu, i to nastavni plan i program za učenike sa oštećenjem vida, sluha, sa lakim oštećenjem intelektualnog funkcionisanja, umjerenim i težim oštećenjem intelektualnog funkcionisanja i za djecu sa autizmom, podsjećaju u gradiškom Centru za socijalni rad.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ovde je otvoren Dnevni centar za ovu djecu gdje se održavaju radionice. Kako bi se omogućilo kvalitetnije i pristupačnije obrazovanje i vaspitanje učenicima sa smetnjama u razvoju, Ministarstvo prosvete i kulture od 2010. godine finansira asistente, prioritetno za učenike s autizmom, teškim tjelesnim oštećenjima te učenike sa kombinovanim smetnjama. Udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju nastoji kroz različite programe obezbijediti njihovo školovanje, te druge vidove pomoći.

Na tom planu angažovano je i nedavno formirano Udruženje “Duga” koje okuplja djecu sa autizmom. Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama, smatra da je ovaj problem veoma veliki, a da u lokalnoj zajednici sve više shvataju potrebu njegovog rješavanja i pomažu hendikepiranoj djeci.

Riječ struke

U ustanovama koje se bave razvojnim poremećajima nemaju jasan stav o uzrocima povećanja broja ove dece. Stručnjaci iz više oblasti smatraju da uzroci razvojnih poremećaja prisutnih pri rođenju, mogu biti rezultat genetskih faktora, poremećaja na hromozomima, faktorima okoline u maternici, infekcijama, urođenom biohemijskom neravnotežom ili sredstvima ovisnosti.

-Uzrok većine poremećaja prisutnih pri rođenju nije poznat, a roditelji ni na koji način ove uticaje ne mogu kontrolisati. Oštećenja se mogu pojaviti u bilo kojem mjesecu trudnoće, tokom poroda ili kasnije. U vrijeme poroda mogu se javiti mnoge komplikacije, posebno rizične ukoliko beba ostane bez kiseonika, saglasni su pedijatri.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO