Društvo

ALARMANTNO Natalitet stalno PADA, više rođenih nego umrlih samo u OVIM DIJELOVIMA SRPSKE

U Republici Srpskoj od 1991. do 2018. godine rođeno je 312.540, a umrlo 369.381 osoba, čime sa migracijom od 363.863 ljudi trenutno u Republici Srpskoj živi 1.145.683 stanovnika, navedeno je u studiji koju je uradio demograf Stevo Pašalić.

ALARMANTNO Natalitet stalno PADA, više rođenih nego umrlih samo u OVIM DIJELOVIMA SRPSKE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prema toj studiji, pozitivan priraštaj u 2018. godini bio je samo na gradskom području Banjaluke i opštini Istočno Novo Sarajevo, dok je u 61 lokalnoj zajednici bio negativan, pišu današnje Novosti.

Negativan prirodni priraštaj u FBiH bio je u 55 od ukupno 79 opština, kao i u distriktu Brčko. Pašalić je rekao da je od završetka ratnog sukoba u BiH stopa nataliteta u Srpskoj u konstantnom padu i od 2011. godine je broj novorođenih pao ispod 10.000.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stopa fertiliteta je veoma niska, a za uzrok smatramo planiranje porodice, sve rašireniji samački život, postratne traume, raseljavanje i procese izbjeglištva, ali i socio-ekonomsku situaciju, psihološke i druge faktore – naveo je Pašalić i dodao da Srpska generalno spada u niskonatalitetna područja.

Prema podacima iz izvještaja, koji je Pašalić uradio sa profesorom Univerziteta Istočno Sarajevo Radom Mandić, u 2018. godini je Banjaluka imala najveći broj novorođenčadi, ukupno 2.018, zatim slijede Bijeljina sa 867, Prijedor sa 569, Doboj sa 498, Zvornik sa 391 novorođenčadi, dok su ostali imali manje od tog broja.

Istočni Mostar i Istočni Drvar nisu imali novorođenih u 2018. godini, dok je u Kupresu rođena jedna beba. Pašalić je naveo i da, prema indeksu starenja, Srpska spada u stadijum duboke demografske starosti.

– Znatan je porast udjela starijeg, sredovječnog i starog stanovništva i smanjenje udjela mladog – ne zvuče optimistično – naveo je Pašalić.