Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Aleksa je sebi oduzeo život zbog MALTRETIRANJA VRŠNJAKA, a ovo je PORUKA NJEGOVE MAJKE

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

“Samo da ti javim da sam živa, da tuga i bol ne prolaze i ne trudim se da prođu. Ja ne odlazim, jer nisam ispunila obećano.”

Ovim potresnim riječima se majka tragično nastradalog dječaka Alekse Jankovića(14), Dragana Janković na društvenoj mreži tviter obratila svome sinu koji je prije tačno 8 godina sebi oduzeo život zbog maltretiranja kome je bio izložen od strane svojih vršnjaka, prenosi Blic.

– Samo da ti javim da sam živa. Živjeću još, da im uberem ove lijepe, rumene, majske trešnje koje si ti volio. Samo da ti javim da tuga i bol ne prolaze i ne trudim se da prođu. Samo da ti javim, da nije gotovo i nije kraj. Ja ne odlazim, nisam ispunila obećano. 10. maj Aleksa – napisala je Dragana na tviteru uz objavu Aleksinih fotografija.

Podsjećamo, četranestogodišnji Aleksa oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u kojoj je živio ne mogavši da se izbori sa višemjesečnom psihičkom i fizičkom torturom svojih vršnjaka.

Njegovi roditelji su isticali kako su nadležnim službama i direktorki škole prijavljivali Aleksin problem, međutim tada niko nije reagovao.

Jankovići osam godina nakon smrti svoga sina pokušavaju da skrenu pažnju javnosti i vlasti na problem vršnjačkog nasilja putem “Aleskinog zakona” na osnovu kog će kazne za vršnjačko nasilje biti pooštrene i ne bi li se druga djeca spasila sudbine slične Aleksinoj, međutim, zakon još nije usvojen, a njegova sudbina i vrijeme usvajanja još uvijek nisu izvjesni.

Iako je tokom procesa istrage utvrđen niz poropusta u radu zaposlenih u školi Aleksin slučaj je zastario, te niko ni dan danas nije odgovarao zbog nesrećne smrti dječaka.

Aleksini roditelji su 2017. godine dobili zvanično saopštenje da “pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi, zastario.”

Prvobitno je 2016. godine Osnovni sud u Nišu donio presudu po kojoj škola “Sreten Mladenović Mika” mora da isplati gotovo dva miliona dinara odštete roditeljima Alekse Jankovića, na ime nematerijalne štete za pretrpljeni strah zbog smrti sina.

Nasilnicima petice iz vladanja i nadzor

Troje nasilnika, od njih sedam koji su maltretirali Aleksu, presudom Višeg suda za maloljetnike u Nišu pravosnažno su osuđeni na vaspitne mjere što podrazumijeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO