Društvo

Aleksandra (27) je OVAKO smršala 50 kilograma, ali onda se desio PROBLEM

Aleksandra Dimitrijević (27) iz Niša je ljekarka na specijalizaciji iz oblasti patologije u Kliničkom centru Niš. Dugo se mučila sa viškom kilograma zbog kojih je imala i zdravstvene probleme, a onda je samoj sebi prepisala novi režim ishrane i vježbanja i preoblikovala se.

Aleksandra (27) je OVAKO smršala 50 kilograma, ali onda se desio PROBLEM
Foto: Aleksandra Dimitrijević/Facebook

Od djetinjstva sam imala problem sa viškom kilograma. To sam, naravno, pokušavala da riješim raznim dijetama ali bih poslije svake dobila jo-jo efekat, kilogrami bi se vratili i ja bih završila u još većem problemu. Nije to bio samo estetski, već i zdravstveni problem jer višak kilograma mi je izazvao visok pritisak, preskakanje srca, bolove u kičmi, zamaranje – kaže Aleksandra za Žena.rs.

U jednom trenutku je Ana imala 115 kilograma i to joj je, kaže, bio poziv za buđenje.

– Prije dijete sam se vrlo nezdravo hranila, uglavnom peciva, tjestenina, voće i povrće skoro da nisam ni jela, meso sam jela, ali uglavnom prženo – otkriva nam Aleksandra.

Budući da je i sama ljekarka, riješila je da sama sebi odredi novi režim. Prvo što je uradila je redukovanje ishrane.

– Za vrijeme dijete sam potpuno isključila peciva i testeninu, jela sam hljeb ali od speltinog brašna ili od mješavine brašna (raženo i speltino), od mesa sam jela sve ali dinstano ili pečeno, povrće sam jela uz svaki obrok, obavezno salata za ručak, i od povrća sam jela sve, nisam isključivala na primjer krompir koji ima dosta skroba, i voće sam jela za užinu i za doručak (pošto mi je svakog dana doručak bio smuti koji je imao razne vrste voća, ovsene pahuljice, koštunjavo voće i to sve sa vodom ili mlijekom ili jogurtom. Sada se hranim na potpuno isti način, s tim što sada dozvolim sebi i po neki slatkiš ili pojedem nešto od peciva, ali to jednom do dva puta nedjeljno možda, zaista vodim računa. Takođe, nisam pila sokove (osim ukoliko nisu domaći, od svježeg voća i bez sećera) i alkohol, a kafu i čaj jesam, ali bez šećera ili bilo kakvih dodataka. Sada alkohol pijem samo na proslavama – kaže Aleksandra.

Kada su prvi kilogrami otišli, krenula je i u teretanu. Tako je Aleksandra u roku od dvije godine skinula 50 kilograma. Međutim, onda se javio novi problem.

– Tada sam bila jako zadovoljna svojim izgledom i zdravljem. Međutim, kako sam počela da stažiram nakon studija, nisam obratila pažnju na svoje neredovne obroke i sve veću fizičku aktivnost, pa mi je težina tada pala ispod normalne. Tada su počeli novi zdravstveni problemi (gubitak ciklusa, opadanje kose, sušenje kože, padanje u nesvijest ). Godinu dana sam vraćala težinu u normalnu. Sada je sve to konačno pod kontrolom i ja vodim jedan zdrav zivot – kaže Aleksandra koja danas ima 65 kilograma.

Moram da priznam da je to vrlo podmuklo stanje. Sve je to išlo postepeno, prvo je počela da mi opada kosa, da mi se listaju nokti, da mi koža bude jako suva (iako sam koristila kreme za hidrataciju), i na kraju sam izgubila ciklus.

Sa tim sam se borila tako što sam češće jela meso kao i koštunjavo voće, jer sam ja više gubila masti nego što sam unosila, pa samim tim nisu mogli da se stvore hormoni na normalan način, a sve je to bilo jer sam trenirala jačim intenzitetom, što je bio šok za organizam, tako da sam i treninge redukovala (od 7 puta nedjeljno, ja sam redukovala treninge na 3-4 puta nedjeljno). Sve je to trajalo godinu dana – kaže Aleksandra, dodajući da je u svemu najvažnije uvijek slušati svoje tijelo.