Svijet

"ALIJANSA DOŽIVJELA MOŽDANU SMRT" Predsjednik Austrije saglasan sa Makronom

Predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen izjavio je da je saglasan sa mišljenjem francuskog predsjednika Emanuela Makrona u vezi sa bezbjednošću u Evropi i stanjem u NATO-u.

"ALIJANSA DOŽIVJELA MOŽDANU SMRT" Predsjednik Austrije saglasan sa Makronom
FOTO: FLORIAN WIESER/EPA

On je nakon sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Beču rekao da je za EU često teško da donese jedinstvenu odluku u vezi sa spoljnom politikom, jer je potrebno da se usaglasi stav svih 28 zemalja, a ne samo odobrenje jednog predsjednika ili ministarstva spoljnih poslova.

Uglavnom je potrebno dosta vremena za usaglašavanje mišljenja. Nekada sam sarkastično napominjao da gledajući političku strukturu EU nije iznenađujuće to koliko je vremena potrebno, već činjenica da EU uopšte postoji – istakao je Van der Belen.

Van der Belen je naglasio da je Makron u pravu u vezi sa mnogim pitanjima prilikom “iznošenja dijagnoze o NATO” u intervjuu za magazin “Ekonomist”, kada je rekao da je Alijansa doživjela “moždanu smrt”, javio je TASS.

– Učestvovaćemo u dugim diskusijama u pokušaju da pronađemo put za izlazak iz ove situacije –  dodao je austrijski predsjednik.

Izjave Makrona o NATO kritikovali su njemački kancelar Angela Merkel i generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg.