Politika

ALIJINE RIJEČI UKLESANE U KAMEN Citati osnivača SDA postavljeni u centru Sarajeva (FOTO)

Stele sa uklesanim citatima Alije Izetbegovića postavljene su u centru Sarajeva tako da građani i turisti mogu pročitati autentične ili posuđene umotvorine o mudrosti, nauci, umjetnosti, lopovlucima i uspravnosti ispod zvijezda.

ALIJINE RIJEČI UKLESANE U KAMEN Citati osnivača SDA postavljeni u centru Sarajeva (FOTO)
FOTO: T.S./KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Popravljajte greške, nemojte ih zataškavati. Imajte hrabrosti i obračunajte se sa onima koji su iznevjerili povjerenje naroda. Naš narod je dobar, oprostiće greške, ali neće opraštati lopovluke, jedan je od citata osnivača SDA Alije Izetbegovića koji su uklesani i postavljeni u užoj gradskoj jezgri po nalogu načelnika Opštine Centar Nedžada Ajnadžića.

FOTO: T.S./KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: T.S./KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Stele posvećene Aliji Izetbegoviću, među kojima su i one na kojima su uklesani citati Nijaza Durakovića i Paddyja Ashdowna o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, postavljene su na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, u Gimnazijskoj ulici kod Prve gimnazije, u Parku Safeta Isovića kod Druge gimnazije i u Velikom parku.

– On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u istoriji bošnjačkog naroda bar za posljednji vijek jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio – isklesana je poruka Nijaza Durakovića o Aliji Izetbegoviću, piše Klix.

FOTO: T.S./KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: T.S./KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Stela iz Velikog parka na kojoj je uklesan citat Alije Izetbegovića “Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda?” podsjeća na stihove iz pjesme Opomena Antuna Branka Šimića.

Poziv SDP

Socijademokratska partija je pozvala SDA povodom, kako su rekli, “predizbornih aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu”, da ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječi uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu.

Tolika je kriza da su počeli i citate da kradu 😱😂 "Nauka otkriva; umjetnost stvara" je napisao slikar John Opie (1761 -…

Posted by Ivana Maric on Sunday, September 20, 2020

– Nama u SDP nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi “biseri” Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću – rekli su iz SDP.