Politika

"Problem je pravoslavni fudamentalizam" Aljbin Kurti produbljuje dalje podjele između Srbije i Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti u rekao je da zbog "gorkog iskustva" iz Bosne i Hercegovine neće se dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu jer ne žele da Srbija "kopira model" Republike Srpske.

Aljbin Kurti smatra da je problem ppravoslavni fudamentalizam
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Na osnovu toga je objasnio zbog čega je teže otići na Kosovo iz BiH nego iz Srbije

– Prije nekoliko godina kada sam obilazio Srebrenicu morao sam dobiti vizu u Ambasadi BiH u Skoplju i dali su mi je samo na pet dana. Imamo mnogo prepreka između Prištine i Sarajeva, ali mislim da te prepreke dolaze samo iz Beograda. Srbija smatra da je Bosna i Hercegovina privremena država i radi na tome da se podijeli putem Republike Srpske. Problem između naših međusobnih odnosa jeste službeni Beograd.Nadam se da sa ovim dogovorom koji smo napravili 3. novembra u okviru Berlinskog procesa, a bila su tri sporazuma i trebaju da se ratifikuj na tri parlamenta, onda ćemo moći sa ličnim kartama da putujemo – objsasnio je on

O Republici Srpskoj nema riječi hvale i smatra da svo zlo dolazi iz Banjaluke.

– Sjećam se tih godina, sredinom devedesetih, kad je napravljen Dejtonski mirovni sporazum i oni koji su bili optimisti rekli su tada da se njime zaustavlja rat i omogućava inkluzivnost. Ali na žalost ta inkluzivnost se degradirala u veto Republike Srpske. Umjesto da se RS integriše u državu, ona je postala suprotno – oružje Beograda protiv cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Trebamo se svi sjetiti da se motiv i cilj Dejtonskog sporazuma svaki dan zloupotrebljava od Banjaluke – rekao je on.

On dalje smatra da je Srbija postala gubernija Rusije, ali da ipak želi dogovor.

– Mi želimo dogovor, idemo u dijalog. Izgleda da Beograd i Vučić ne žele dogovor. Kosovo je normalna država, proglasili smo nezavisnost prije skoro 15 godina i posljednju godinu imali smo najveći istorijski rast. Takođe smo unaprijedili svoju poziciju za 17 mjesta, prema Transparensi internešionalu, kada se tiče borbe protiv korupcije, ali i slobode medija. Što se tiče vladavine prava, prvi smo na Balkanu. Znači Kosovo je normalna država koja ima progres i razvijanje, ali naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. To nije do Kosova nego što Srbija nije normalna država. Ona je autokratija koja drži veoma široke i tjesne veze sa Kremljem. Tokom vladavine SNS-a Srbija je postala gubernija Rusije i zato je situacija na Balkanu opasna jer osim što se borimo sa hegemonijom Beograda, tu je i Rusija. Kosovo ima svoju vojsku i policiju i mnogo je demokratičnija država od Srbije, a nezavisnost Kosova je mnogo veće nego u Srbiji koja je zavisna od Rusije. Mi smo po ekonomskom rastu prije Srbije. U Srbiji opozicija ne može pobijediti, a na Kosovu smo kao opozicija dokazali da možemo preuzeti vlast. To je glavni test demokratije. Vi znate da i u Rusiji opozicija nema šanse da pobjedi. Mi jesmo oprezni jer graničimo sa jednom nedemokratskom državom – objasnio je on.

A onda je objasnio zbog čega ne dopušta stvaranje Zajednice srpskih opština i zbog čega mu pada na pamet BiH kada se pokrene to pitanje.

– Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograda kaže da se to neće desiti onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu – rekao je Kurti za N1.

Prihvati notifikacije