Biznis

AMAZON POKREĆE NOVI PROGRAM Prikuplja i analizira podatke o ponašanju potrošača

Amazon je nedavno pokrenuo novi program za praćenje podataka u svojim fizičkim prodavnicama prehrambenih proizvoda za prikupljanje podataka o ponašanju kupaca, objavila je kompanija na svom blogu u srijedu, piše Biznis Insajder.

AMAZON POKREĆE NOVI PROGRAM Prikuplja i analizira podatke o ponašanju potrošača
FOTO: TECHBOOMERS / YOUTUBE / SCREENSHOT

“Uvid u prodavnice” , koji je uveden u sve prodavnice Amazon Go i Amazon Freš sa tehnologijom “Deš Kart ” ili “Samo se išetaj” u SAD vraćaće podatke brendovima o interesovanju kupaca, slično skupljanju podataka na sajtovima za e-trgovinu. Prikupljanje podataka i analitika imaju za cilj da pruže uvid u brendove i povratne informacije o njihovim promocijama i strategijama oglašavanja, saopštila je kompanija.

Pojedinačni ili raščlanjeni podaci se neće dijeliti i kupci će moći da odustanu od usluge na veb lokaciji “Uvid u prodavnice” navodi Amazon. Podaci će se čuvati u bezbjednoj zoni u oblaku, dodaju u blogu.

Pročitajte još

Podaci koje prati sajt će uključivati koliko često se proizvodi skidaju sa polica i kasnije kupuju ili tokom iste posjete prodavnici ili kasnije na Amazonovoj onlajn prodavnici.

Amazonove prodavnice bez kase rade same kroz složen sistem nadzora kupaca, uključujući kamere sa vještačkom inteligencijom koje prate kupce i senzore težine na kolicima. Amazon je uložio mnogo u te prodavnice u SAD i ima planove za globalnu ekspanziju 2022. godine i 2023. godine, prema internim dokumentima koje je pregledao Insajder.

Ali, Amazon se takođe suočavao sa skandalima vezanim za privatnost u prošlosti. Kamere za nadzor kombi vozila kompanije pažljivo prate radnike sve do pokreta njihovih ruku i izraza lica, zbog čega se neki radnici osećaju paranoično, piše Blic.

U decembru prošle godine akcionari su zatražili od kompanije da izvrši reviziju svojih kvota produktivnosti i sistema za nadzor radnika.

Prihvati notifikacije