Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ambasador Njemačke u Srbiji: Berlin podržava specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Politika
Autor:

Foto: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

Njemačka se zalaže za imenovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, ali to zavisi od novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žosepa Borela, kaže njemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

– Njemačka je u principu za to da se imenuje evropski predstavnik, ali to neće biti njemačko-francuski izaslanik, već specijalni predstavnik EU – odgovorio je Šib na pitanje da li će Pariz i Berlin predložiti izaslanika koji bi se uključio u dijalog Beograda i Prištine.

Odluku o tome da li će imenovati svog specijalnog izaslanika donjeće na kraju, kako kaže, sam Borel.

– Mi to podržavamo ali, ko će to biti i kad će biti imenovan, mi to još ne znamo. To je potpuno otvoreno pitanje – rekao je Šib.

Njemačka je, dodaje, sa partnerima Kvinte uvijek isticala da smatra da dijalog o normaliziji odnosa Beograda i Prištine treba što prije da se nastavi.

On je konstatovao da dijaloga trenutno nema i da su takse Prištine još na snazi, kao i da do nastavka dijaloga ne može ni doći prije izbora na KiM.

Prema njegovim riječima, nije izvijesno kada će se dijalog poslije izbora nastaviti, kao ni da li bi i kada mogla biti održana eventualna regionalna konferencija o Kosovu.

– To su čiste spekulacije, o tome i uz najbolju volju ne mogu ništa da kažem – rekao je on.

Šib je ponovio da je sa njemačkog stanovišta važno da dijalog, uz podršku, Njemačke, Francuske i ostalih članica EU krene što prije.

– Dijalog Beograda i Prištine ima podršku EU, a Njemačka, Francuska i druge zemlje će učiniti sve da ga zajednički podrže – zaključio je Šib.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO