Hronika

AMERIČKA “CRNA LISTA” Tužilaštvo BiH će tražiti dokaze koje Stejt department ima o Mehmedagiću

Tužilaštvo BiH će nakon stavljanja bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića na američku crnu listu tražiti dokaze o kojima se govori u obrazloženju Stejt departmenta, potvrđeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

AMERIČKA “CRNA LISTA” Tužilaštvo BiH će tražiti dokaze koje Stejt department ima o Mehmedagiću
FOTO: OBA BIH

Iz Tužilaštva su naveli da postoji predmet u ovoj instituciji u kome se nalaze sva sankcionisana fizička i pravna lica.

Tužilaštvo će, kako navode, tražiti dokaze i u svim tim slučajevima.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD stavila je Mehmedagića na crnu listu jer je kao generalni direktor OBA zloupotrijebio javno telekomunikacijsko preduzeće u korist SDA, jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Pročitajte još

– Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima političara koji nisu povezani sa SDA – saopšteno je juče iz Ministarstva finansije SAD.

Mehmedagić je, dodaju, instruisao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u Republici Srpskoj.

Pored toga, koristio je položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate “osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH da podrže SDA.

Takođe, postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije