Svijet

AMERIČKA POSTIZBORNA DRAMA Poštar tvrdio da su mu tražili da manipuliše glasovima, onda su se desila DVA OBRTA

U Sjedinjenim Američkim Državama se situacija oko izbora sve više komplikuje.

AMERIČKA POSTIZBORNA DRAMA Poštar tvrdio da su mu tražili da manipuliše glasovima, onda su se desila DVA OBRTA
FOTO: CHRIS KLEPONIS/EPA

Naime, poštanski radnik iz Pensilvanije, jedne od američkih saveznih država ključnih za pobjedu Džoa Bajdena nad predsjednikom Donaldom Trampom na izborima, prošle nedjelje je svedočio za konzervativnu grupu “Project Veritas” da su on i njegovi kolege dobili uputstva da manipulišu glasačkim listićima poslatim poštom.

Njegov iskaz su citirali visokorangirani republikanci, uključujući senatora Lindzija Grejema, koji ga je iskoristio kao dokaz u svom pismu Ministarstvu pravosuđa u kojem je zatražio da se pokrene savezna istraga o navodnoj izbornoj prevari. Budući da je “uzbunjivač” iz Američke poštanske službe podnio svoje optužbe u obliku potpisanog pismenog iskaza predatog pod zakletvom, one imaju težinu na sudu, prenosi Blic.

Međutim, poštar koji je u međuvremenu otkrio svoj identitet – zove se Ričard Hopkins – sad je navodno povukao svoje optužbe. Kako javlja “Vašington post”, pozivajući se na trojicu zvaničnika upoznatih sa istragom, Hopkins je istražiteljima koji su ga naknadno ispitali priznao da je lažirao optužbe.

Hopkins je, naime, prvo za “Project Veritas” posvedočio da je direktor pošte u kojoj radi, dan poslije izbora (4. novembra) naložio da prikupe ispunjene glasačke listiće koji još nisu poslati na odredište i izmjene na njima datum slanja u 3. novembar (dan izbora).

FOTO: CHRIS KLEPONIS/EPA
FOTO: CHRIS KLEPONIS/EPA

Razlog je taj što u Pensilvaniji glasački listići poslati poštom mogu da budu primljeni do tri dana nakon izbora ako datum slanja potvrđuje da su poslati zaključno sa izbornim damom. Drugim riječima, to znači da su poštanski glasovi poslani 3. novembra validni i broje se, a oni koji su poslani 4. novembra nevažeći.

Hopkins nije optužio svoju poštu da je mijenjala kandidata kojeg su glasači zaokružili na ovim listićima, ali je i samo mijenjanje datuma slanja na njima ilegalno.

Iako su Trampovi republikanci tražili da se broje samo oni listići koji dođu poštom na dan izbora, Vrhovni sud Pensilvanije je prije izbora dozvolio rok od tri dana nakon izbora – pod uslovom da su poslati do 3. novembra.

FOTO: PETER FOLEY/EPA
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Hopkins je u ponjeljak, prema zvaničnicima sa kojima je razgovarao “Vašington Post”, rekao istražiteljima iz kancelarije glavnog inspektora Američke poštanske službe (USPS) da optužbe nisu istinite i potpisao je novu izjavu pod zakletvom kojom poriče svoje prvobitne iskaze.

– Uzbunjivač iz USPS-a potpuno je POVUKAO svoje tvrdnje o manipulisanju glasačkim listićima poslatim poštom nakon što su ga istražitelji ispitali, prema glavnom inspektoru – naveo je Kongresni odbor za nadzor, u kojem Bajdenove demokrate imaju većinu, na svom službenom Tviter profilu.

Iz odbora su dodali da Hopkins “nije objasnio zašto je potpisao lažnu izjavu pod zakletvom”.

Međutim, tek tu priča postaje zamršena. Hopkins, koji nije htio da da izjavu za “Vašington Post”, u utorak uveče objavio je video na Jutjubu u kojem poriče da je povukao svoje optužbe.

– Ja sam ovde danas da kažem da nisam povukao svoje izjave. To se nije dogodilo. Volio bih da “Vašington Post” povuče svoj divni mali članak koji su odlučili da izbace tek tako – rekao je.

Takođe, “Project Veritas” je jutros objavio video novog razgovora sa Hopkinsom u kojem on tvrdi da su ga istražitelji “izrešetali” i da “oseća da su ga izigrali”.

Posebno je zanimljivo što video “Project Veritasa” sadrži i isječak navodnog snimka razgovora Hopkinsa sa njegovim nadređenim, Raselom Straserom iz kancelarije glavnog inspektora USPS-a.

– Ja ne pokušavam da te – dobro, zapravo pokušavam malo da te pritisnem jer će ti se tako, vjerovao ili ne, um aktivirati. Ne plašim te, ali plašim te – kaže Straser prema ovom bizarnom snimku.

Desničarska aktivistička organizacija “Project Veritas” inače je kontroverzna zbog svoje istorije objavljivanja obmanjujuće izrezanih i montiranih, tajno snimljenih videa sa ciljem inkriminacije medija, kompanija koje vode društvene mreže, ljevičarskih organizacija i političara.

U svakom slučaju, Hopkinsov potpisani iskaz citiran je i u novoj saveznoj tužbi koju je Trampov izborni štab podnio u ponedjeljak protiv izbornih zvaničnika u Pensilvaniji, a kojom traže da se zaustavi potvrda neslužbenog izbornog rezultata u toj državi, prema kojem je Bajden pobjedio, zbog navodnih neregularnosti.

U tužbi se, među ostalim, navodi da u pensilvanijskom sistemu glasanja poštom “ne postoji transparentnost i mogućnost provjere kakva postoji za glasače koji glasaju na biralištu”.

Trampov štab tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren “protivzakoniti dvostruki izborni sistem” po kojem je glasanje na biralištu podložno većim proverama od glasanja putem pošte. Državni tužilac te države Džoš Šapiro rekao je kako ta tužba nema težinu.

Ministar pravosuđa Vilijam Bar u međuvremenu je poslušao savjet senatora Grejema i ove nedjelje poslao pismo saveznim tužiteljima u kojima im daje ovlašćenja da istraže “utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i beleženju glasova”, pozivajući ih pritom da ne istražuju “ishitrene ili nategnute” tvrdnje i dodajući da je on sam to “već učinio u specifičnim slučajevima”.

– Ako ima jasnih i kredibilnih optužbi o neregularnostima, ako je to istina, to bi moglo uticati na ishod izbora – upozorio je Bar tvrdeći kako njegova kancelarija ima obavezu da obezbjedi da se izbori provedu na način da Amerikanci mogu biti sigurni u izborni proces i svoju vladu.

Кao odgovor na to, najviši zvaničnik Ministarstva pravde zadužen za istrage izbornih prevara, Ričard Pilger, podnio je ostavku, ukazujući na četrdesetogodišnju politiku odjeljenja da se uzdrži od intervencije i sprovodi istrage tek nakon što izbori budu potvrđeni.