Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AMERIKA IH KAŽNJAVA, A MI NE Sve više političara iz BiH zbog korupcije na udaru SAD

Politika
Autor:

Foto: CIN, Siniša Pašalić/RAS kombo

Bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić novi je političar iz BiH koji je u SAD proglašen nepoželjnim zbog korupcije. Iz istog razloga, 2018. tu se našao i potpredsjednik SNSD Nikola Špirić, dok je lider SNSD Milorad Dodik na „crnoj listi“ uz obrazloženje da „opstruiše provođenje Dejtonskog sporazuma“.

Stejt Department je u zvaničnom objašnjenju odluke u slučaju Zukića naveo da je on „umiješan u značajnu korupciju“.

– U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji BiH i kao generalnog sekretara SDA, Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u BiH. Odluka je utemeljena u odjeljku 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine. Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u BiH. Sjedinjene Države i dalje stoje s narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ova ovlaštenja za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta – poručuje se iz Stejt Departmenta.

Foto: Mike Theiler/EPA

Podsjećamo, u martu 2017. Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Zukića i još nekoliko funkcionera SDA. Zukić se tereti da je od aprila do avgusta 2016. godine organizovao grupu čiji su članovi na terenu tražili klijente, koji su potom zaposleni u javnim preduzećima. Taj proces je još u toku.

Kada je u pitanju odluka SAD, slično se desilo i u septembru 2018, pred opšte izbore u BiH, kada je Nikola Špirić takođe proglašen nepoželjnim u SAD zbog „umiješanosti u značajnu korupciju“.

Za razliku od Zukića, Špirićevo ime se nikad nije našlo u optužnici, a on je nekoliko mjeseci kasnije postao delegat Doma naroda BiH, pa još i član tročlanog Kolegijuma. Špirić je tada rekao da ga je odluka američke vlade da ga stavi na “crnu listu” iznenadila, a nakon nekoliko sati je ipak poručio da je „ponosan, jer je i ovim pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu“.

Predsjedavajući Upravnog odbora Transparensi internešenel BiH Srđan Blagovčanin smatra da ovakve odluke treba tumačiti u kontekstu činjenice da su SAD kroz svoje politke proklamovale opredjeljenje za globalnu borbu protiv korupcije i u tom smislu pružaju značajnu podršku BiH u borbi protiv korupcije.

Foto: Klix/RAS Srbija

– Naravno da ovakve odluke ne mogu biti zamijena za dosljedno procesuiranje korupcije pred domaćim institucijama, koje su jedino nadležne za to. Ali činjenica da zvaničnici na koje su se ovakve odluke odnosile u prošlosti nikada nisu procesuirani pred domaćim institucijama govori u prilog tezi da su domaće institucije pod uticajem politike – ističe Blagovčanin.

Sa Zukićem nismo uspjeli da stupimo u kontakst, dok je Špirić odbio da komentariše ovaj slučaj.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać smatra da se ta dva slučaju ne mogu porediti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Istraga za gospodina Špirića nije ništa pokazala ni dokazala, a za gospodina Zukića je, koliko sam informisana, u procesu. Imate situaciju kada nešto nije dokazano, a imate nešto što je u procesu. Mislim da je najbolji put za rješavanje pitanja korupcije stvarno funkcionisanje pravosuđa, a sve druge stvari dolaze ipak u domen politike. U slučaju Špirića je bila politička poruka zato što čovjeku ništa nije dokazano, a drugi slučaj ćemo vidjeti kako će da završi – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Istovremeno, za predsjednika PDP Branislava Borenovića vrlo je snažna poruka kada jedna od najmoćnijih zemalja svijeta javno imenuje ljude koji su povezani sa koruptivnim djelovanjem.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Branislav Borenović

– Mislim da je ovo vrlo konkretno i siguran sam da može dovesti do pomaka u neophodnoj borbi protiv koruptivnog djelovanja pojedinaca koji dolaze iz političkih elita. Vjerovatno te moćne zemlje imaju određena saznanja koja javnost ovdje nema i vjerovatno imaju neke podatke koji su u ladicama, koji još nisu objelodanjeni – smatra Borenović.

Bajtal: Farbaju nas

Politički analitičar Esad Bajtal kaže da bi u normalnim društvima morale da postoje posljedice poruke iz SAD, jer je u njoj jasno o kome se radi. Međutim, dodaje, problem je što u ovoj zemlji pojam demokratije ima samo nominalnu vrijednost.

– Sve drugo je prevara građana, tačnije etnopodanika iza kojih se ove vlasti kriju, a zapravo sve rade u vlastitom interesu. Zato je ova zemlja došla tu gdje je došla, vlada nemoral, hipokrizija, kriminal, otimačina, prevara, sofisticirana ili otvorena. Valjda se u demokratiji polažu računi onima na koje se pozivaš kada formiraš vlast na osnovu tobože njihovih glasova. Kada kažem tobože, mislim da su rezultati naših izbornih procesa zapravo rezultati izbornog inženjeringa, a ne zbroj glasova birača. U ovoj lažnoj demokratiji ništa se neće dogoditi ni u ovom slučaju Zukića – uvjeren je Bajtal.

Foto: N1/Youtube/Screenshot

Ipak, da li činjenica da protiv Zukića postoji optužnica pokazuje da se stvari u BiH mijenjaju?

– Ima optužnica ili istraga. Dakle, nešto ima, ali hoće li išta biti od toga? Znate da su bile optužnice i za Čovića, Dodika, Ivanića, Brankovića… ali znate kako se završavalo. Negdje su čak dokumenti nestali od suda do suda, kao u slučaju Čovića, zbog čega je oslobođen. Da li je neko odgovarao zbog toga? Farbaju nas – zaključuje Bajtal.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO