Politika

AMERIKA VRŠI PRITISAK NA KOSOVO Tramp zbog taksa Srbiji, Prištini uvodi EKONOMSKE SANKCIJE

Sjedinjene Američke Države ne mogu da investiraju u Kosovo sve dok su na snazi takse koje je Priština uvela Srbiji, rečeno je u diplomatskim krugovima bliskim Vašingtonu.

AMERIKA VRŠI PRITISAK NA KOSOVO Tramp zbog taksa Srbiji, Prištini uvodi EKONOMSKE SANKCIJE
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Diplomatski izvori dodaju i da američke kompanije nisu zainteresovane za investicije ako su tarife na snazi jer ih to sprječava da se bave svojim poslom, piše Blic.

Mediji na Kosovu objavili su da je specijalni izaslanik predsjednika Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine i američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel imao oštru polemiku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kao i predsjednicom parlamenta Kosova Vjosom Osmani i da im je saopštio da su SAD odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok kosovska vlada ne bude ukinula takse na srpSku robu. Naglasio je da on i predsjednik Tramp imaju isti stav prema taksama, koje moraju da budu ukinute bez ikakvih uslovljavanja.

U kabinetu Grenela rekli su da “nikada nije bilo govora o otkazivanju već postojećih projekata”. Ipak, u diplomatskim krugovima iz Vašingtona rečeno da Kosovo ne može da očekuje nove investicije sve dok su tarife na snazi.

I ranije smo rekli da SAD ne mogu da investiraju ako su tarife i dalje na snazi. To jednostavno nije pravo, zdravo ekonomsko okruženje za investicije. Američke kompanije nisu zainteresovane za investicije ako su tarife na snazi jer ih to sprječava da se bave svojim poslom. Ambasador Grenel je to ponovio, a opet kažemo da ne možemo da pokrećemo projekte ako su tarife i dalje na snazi. Takva je priroda posla – kazali su diplomatski izvori.

Oštre kritike

I sam ambasador Ričard Grenel, specijalni Trampov izaslanik za pregovore o Kosovu, jasno je pre dva dana predočio političkim liderima Kosova i Srbije da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su carine i dalje na snazi. Dik Kastin, portparol specijalnog izaslanika Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine, naveo je da Grenel neprekidno ukazuje na to da carine štete ekonomiji Kosova i šalju lošu poruku privatnom sektoru da Kosovo nije dobro mjesto za poslovanje.

– Vlasnici kompanija unutar Kosova, od kojih su neke i američke, informisali su ga da carine štete njihovom poslovanju. Njihova zamjena drugim vidom barijera, nazivajući ih recipročnim, biće kontrapodruktivna u otvaranju radnih mesta za mlade – prenio je Kastin Grenelove reči.

Ovim se još više pojačava pritisak na premijera Kosova Aljbina Kurtija, ne da suspenduje, već da povuče takse i to bez uvođenja reciprociteta. Jer, dan ranije Grenel je na Kurtijevu objavu da bi mogao da ukine takse jedino uz primjenu reciprociteta oštro stavio do znanja da ne gleda blagonaklono na to, i da bi takse morale konačno da budu ukinute kako bi investicije bile pokrenute. Sve je jasnije da će Kurti morati tako i da postupi, iako je nekadašnji premijer Ramuš Haradinaj u tom slučaju najavio demonstracije.

Ove direktne poruke SAD prokomentarisao je i ministar trgovine Rasim Ljajić, i ocenio kao važnu poziciju Amerike da se takse na robu iz centralne Srbije ne mogu zamijeniti novim barijerama

– Ako se ukinu takse, a uvedu recipročne mjere, značilo bi da smo ukinuli jednu a postavili tri nove barijere, zato je važna pozicija SAD da takse budu ukinute i da počne dijalog o otvorenim pitanjima, što je pozicija prihvatljiva za Srbiju – rekao je Ljajić.

Uvođenje barijera

Podsjetio je i da takse, osim što su potpuno zakočile dijalog, nisu zaustavile samo promet robe iz Srbije i BiH, već i sve regionalne inicijative.

– Ako bi Priština uvela reciprocitet, a ukinula takse, s jedne strane to bi bilo izlaženje u susret SAD, a s druge bi značilo uvođenje novih barijera koje sprječavaju promet robe, ali ako se to desi, tamo smo gde smo i bili – rekao je Ljajić.

Dodao je i da niko sa sigurnošću ne može da kaže na šta se odnose mjere o kojima Kurti priča, osim što je naveo da se radi o ekonomskim, trgovinskim i političkim mjerama, i dodaje da je Kurti navodio nepriznavanje sertifikata.

– Priznavali smo sva dokumenta koja imaju statusno neutralnu poziciju, nismo mogli da priznamo ona sa Republike Kosovo jer nije u duhu sa statusno neutralnim nazivima i dogovorima. Srbija nije mogla da prihvati ni fakture na kojima je pisalo roba namenjena RK. Verujem da je interes privrednika na obe strane da sarađuju, da roba ide i u jednom i u drugom pravcu. Nismo uvodili nikakve recipročne mjere. Smatramo da je ekonomski momenat važan ne samo za dijalog, već i za stvaranje povoljnije atmosfere u kojoj će se voditi razgovori – rekao je Ljajić.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocijenio je da je ukidanje taksa veliki izazov za Kurtija.

– Čini mi se da su nikad jasnije poruke stigle u Prištinu, do sada su po pravilu poruke koje su iz tih centara ovako glasno dolazile bilo poštovane i verujem da će se ovih dana naći to rešenje, da će ta odluka biti donijeta. To što Kurti ima problem kako da to za unutrašnju upotrebu prikaže pominjući reciprocitet, za koji ni on ne zna šta znači, i bilo čega onoga što bi mogao da predstavi da će biti benefit koji će on dobiti ako donese takvu odluku, njihova je unutrašnja stvar – kazao je Odalović.

Uslovi za dijalog

Najvažnije je, istakao je, da takse budu ukinute, da se stvore uslovi da se dijalog nastavi.

– Takse za posledicu imaju jedan dodatno pogoršan ionako težak položaj i Srba i Albanaca koji žive na Kosovu. Uvedene su na robu iz Srbije, gde su najveću štetu imali trgovci, pa Albanci koji su tradicionalno bili usmjereni na srpsku robu, koju je zamenila roba slabijeg kvaliteta, kao i naša privreda i država. Ovo je trenutak za Aljbina Kurtija da smogne snage, bez obzira na najavljene proteste i otpore, da ukine takse – zaključio je Odalović.

I EU traži hitno ukidanje tarifa

Ukidanje taksa dovelo bi do pokretanja dijaloga, a portparol šefa diplomatije EU Peter Stano rekao je da je za to potrebno da se uspostavi potpuno povjerenje između Prištine i Beograda i da se obe strane vrate u situaciju u kojoj je dijalog moguć.

– Tokom svoje posjete Kosovu i Srbiji, visoki predstavnik Žozep Borel ukazao je da su stvari poput taksa Kosova i pojedine diplomatske aktivnosti Srbije stvorili nepotrebne tenzije između Beograda i Prištine i da obe strane treba da se vrate u situaciju kada je dijalog bio moguć. I Beograd i Priština imaju odgovornost da obezbijede brz nastavak pregovora – naglasio je Stano.

U Minhenu ćemo procijeniti koji su dalji koraci Prištine

O taksama i njihovom povlačenju će vjerovatno biti reči i na Bezbednosnoj konferenciji, koja se danas i sutra održava u Minhenu. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će taj samit biti od velikog značaja za Srbiju “jer ćemo bolje moći da procijenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Njemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici”.

– Očekuje me prvo susret sa Grenelom – rekao je Vučić za Sputnjik, navodeći da je u Minhenu veoma zgusnut raspored, sa mnogo panela, bilaterala, sastanaka sa nemačkim poslanicima, američkim senatorima i kongresmenima, predsjednicima vlada.

Grenel je, kako je rekao, “čovjek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije”.

– Šta će biti na tapetu, videćemo, vjerovatno će na tom zajedničkom panelu u Minhenu na kom prisustvujem, biti prisutan i Kurti, pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati. Ne mislim da će biti dostupno za javnost, ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori. Poslije toga će bolje moći da se procijeni šta su dalji koraci prištinske vlade, Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici – kazao je Vučić.

Prema programu konferencije u Minhenu, Vučić će se sa Grenelom sastati danas, a sutra su najavljeni susreti sa Filipom Rikerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD, američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, ali i nizom drugih evropskih i američkih diplomata.