Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Amerikanci tvrde da su otkrili TAJNU RAKETNU BAZU Sjeverne Koreje

Svijet
Autor:

Foto: Jean-Christophe Bott/EPA

Američki tink-tenk saopštio je danas da je otkrio jednu raketnu bazu Sjeverne Koreje koju, kako navodi, vlada te zemlje još nije prijavila.

Raketna operativna baza Sino-ri, koja se nalazi 212 kilometara sjeverno od demilitarizovane zone na granici dve Koreje, jedna je od starijih od otprilike 20 baza koje Pjongjang još nije prijavio, navodi se u izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu “Beyond Parallel”.

U izvještaju se dodaje da je u bazi smještena jedinica veličine puka, opremljena balističkim raketama srednjeg dometa Nodong-1. Južnokorejska agencija Jonhap navodi da postoji mogućnost da je baza imala ulogu u razvoju balističke rakete Pukusong-2, koja je prvi put testirana u februara 2017.

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un na samitu u junu prošle godine dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, u zamjenu za bezbjednosne garancije za Pjongjang. Tramp i Kim trebalo bi da se ponovo sastanu krajem februara ove godine, saopštila je protekle nedjelje Bijela kuća.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO