Politika

ANALIZA LOKALNIH IZBORA "Neprincipijelne koalicije i puno nezavisnih kandidata"

Karakteristično za lokalne izbore je da stranke ulaze u neprincipijelne koalicije iako su na višim nivoima vlasti žestoki politički protivnici, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane.

ANALIZA LOKALNIH IZBORA "Neprincipijelne koalicije i puno nezavisnih kandidata"
FOTO: RAS SRBIJA

Kampanja za lokalne izbore u  Bosni i Hercegovini ulazi u završnu fazu. Ukupan broj birača je 3.283.194, dok je znatno povećan broj birača koji glasaju putem pošte. Njih je 101.771.

Stručnjaci Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane tim povodom su radili analizu „Lokalni izbori u BiH 2020: Uvod u tektonske promjene na političkoj sceni“, te se, između ostalog, bavili i koalicijama, posebno onim, kako kažu, neprincipijelnim.

– Karakteristično za lokalne izbore je da stranke ulaze u neprincipijelne koalicije iako su na višim nivoima vlasti žestoki politički protivnici. Bezbroj je primjera takvih koalicija. U Republici Srpskoj imamo neprincipijelne koalicije u Šamcu, Čelincu, Tesliću i Bratuncu. U Šamcu kandidata za načelnika opštine vladajućeg Narodnog demokratskog pokreta (NDP) podržava opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS). U Bratuncu vladajuća Ujedinjena Srpska (US) podržava kandidata opozicije za mjesto načelnika opštine umjesto kandidata SNSD – navode u alazili IFIMES.

Pročitajte još

Podsjećaju da su u Srebrenici prisutna grupisanja koalicija (bošnjačka i srpska) “na etničkom nivou, što nije dobro za demokratiju i moderne demokratske procese”. 

– Pošto se radi o lokalnim sredinama, većina građana poznaje kandidate i lokalne probleme i tu dolazi do izražaja ugled i povjerenje u kandidata. Zbog toga je na lokalnim izborima veliki broj nezavisnih kandidata i nezavisnih lokalnih lista, koje se pojavljuju kao politički subjekti samo na nivou jedne lokalne zajednice – navodi se u analizi.

Analitičari takođe smatraju da vodeće političke stranke obmanjuju javnost, jer stranke kandiduju aktuelne ministre i poslanike na lokalnim izborima, a jasno je da oni neće napustiti svoje dosadašnje funkcije da bi bili opšinski odbornici, odnosno načelnici.

Podsjećamo, na lokalnim izborima se takmiči 30.809 kandidata za pozicije u budućoj lokalnoj vlasti, 534 politička subjekta, odnosno 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.