Svijet

APELOVALA DA EU PREISPITA SVOJU POLITIKU Zaharova: Očigledni su pokušaji da se “zaljulja brod” u Bjelorusiji

Poziv Brisela predsjedničkom kandidatu Bjelorusije Svjetlani Tihanovskoj da učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Bjelorusije, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

APELOVALA DA EU PREISPITA SVOJU POLITIKU Zaharova: Očigledni su pokušaji da se “zaljulja brod” u Bjelorusiji
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Prijedlozi EU upućeni samopostavljenom predstavniku bjeloruske opozicije i poziv da dođe u Brisel radi komunikacije sastavni su dio scenarija miješanja u unutrašnja pitanja Bjelorusije. To predstavlja grubo kršenje osnovnih normi Povelje UN i helsinškog Akta konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi – rekla je Zaharova.

Ona je rekla da će taj kontak Rusija smatrati još jednim dokazom povlačenja EU iz ranijih saopštenje da ne postoji geopolitika kada se radi o Bjelorusiji niti se može povući paralela sa scenarijom iz februara 2014. godine u Ukrajini kada su određene članice EU istupile kao takozvani garantori sporazuma između Vlade i opozicije, koji je naredni dan propao, prenosi večeras TASS.

Zaharova je istakla da tu poziciju podržavaju i izjave visokog predstavnika bloka za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja o nepriznavanju Aleksandra Lukašenka za izabranog predsjednika, kao i rezolucija Evropskog parlamenta usvojena 17. septembra, koja poziva na neustavnu promjenu vlasti u toj zemlji.

Ona se osvrnula na prijetnje EU da će uvesti sankcije zvaničnicima Bjelorusije rekavši da takve restrikcije nisu u skladu sa obnovom stabilnosti, pokretanjem dijaloga, ustavnim procesom i ublažavanjem tenzija.

– Očigledni su pokušaji da se zaljulja brod, a Brisel ne treba da bude iznenađen da će doći odgovori – rekla je Zaharova.

Pročitajte još

Ona je dodala da Brisel radi na mehanizmu preusmjeravanja 53 miliona evra, koje je trebalo da dođu do Vlade, određenim nevladinim organizacijama zaobilazeći time vlast.

– Iza izmišljene brige za narod Bjelorusije EU u stvari pokušava da odluči za njih kako oni treba da žive. Opšte gledajući možemo da vidimo nepoštovanje objektivnih političkih realnosti u zemlji, neobuzdanu podršku snagama opozicije, priznavanje “varalica” od nekih članica EU, a opcija zbacivanja aktuelne vlasti putem sankcija, pritiska i propagande sve više jača u arsenalu spoljne politike EU – istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da Bjelorusija nije jedini primjer u tom smislu, te je apelovala da EU preispita svoju politiku prema Minsku.