Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

APLIKACIJE DIJELE INTIMNE PODATKE Fejsbuk zna apsolutno sve, čak i kada imate SEKS

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Luong Thai Linh/EPA

Privacy International proveo je istraživanje aplikacije za praćenje mjesečnice, a ono što su otkrili mnogima se neće svidjeti.

Otkriveno je kako aplikacije s Fejsbukom dijele i intimne podatke, kao što su seksualne navike, čak raspolaže i informacijama o vrsti kontracepcije, vremenu mjesečnice i simptomima koje ste imali.

Otkad je istraživanje provedeno, samo je jedna aplikacija promijenila svoju politiku što se privatnosti tiče.

Aplikacije prikupljaju intimne podatke o korisnicima od seksualnih odnosa, raspoloženja do prehrane.

U zamjenu za te informacije, aplikacije najčešće nude tek datum kada su korisnice najplodnije i vrijeme kada stiže mjesečnica.

Fejsbuk u priču ulazi zbog korištenja njihovog alata koji se naziva SDK (Social Development Kit), a radi se o alatu koji aplikacijama pomaže da zarađuju od oglasa koji se, zavisno o interesima korisnika, pojavljuju na njihovom zaslonu.

Period Tracker, Period Track Flo i Clue Period Tracker su najbezbjednije aplikacije jer podatke korisnika ne dijele sa Fejsbukom.

Foto: Profimedia

Maya, MIA i My Period Tracker, mahom popularne aplikacije za praćenje mjesečnice, čine upravo to.

– Raširenost ovih aplikacija koje smo pratili znači da se mnogi intimni detalji o životima miliona korisnika dijele s Fejsbukom i oglašivačima bez direktonog, informisanog i izričitog pristanka korisnika vezanog upravo za dijeljenje informacija o njihovom zdravstvenom stanju i seksualnim navikama – poručuje PI.

Maya je reagovala na ovo istraživanje rekavši kako su uklonili i Fejsbukov i Analyticsov SDK iz svoje aplikacije, a promjene će biti automatski aktivne. Ipak, nastaviće ih koristiti samo u slučaju korisnika koji su pristali na dijeljenje podataka s tim da se lični i medicinski podaci neće dijeliti.

– Svi podaci kojima Maya ima pristup su ključni za pravilno funkcionisanje proizvoda. Predviđanje podataka vezanih za menstrualni ciklus je kompleksan proces koji zavisi o hiljadama varijabli. Naši korisnici informisani su o svemu što dijelimo kroz uslove korištenja. Nakon prijave, svi korisnici mogu eksportirati svoje podatke i brisati račune kada god to požele – stoji izjavi za BBC.

Fejsbuk se takođe osvrnuo na ove optužbe.

-Naši uslovi korištenja zabranjuju razvojnim timovima da nam šalju osjetljive podatke vezane za zdravstveno stanje korisnika i borimo se protiv toga kada saznamo za postojanje takvih slučajeva. Dodatno, ciljano oglašavanje temeljeno na interesima ljudi ne koristi podatke prikupljene tokom aktivnosti korisnika na drugim aplikacijama ili stranicama.

Činjenica je da se tvorci aplikacija očito ne drže pravila koja je EU propisao GDPR-om.

Odgovornost pada na kompanije da se drže zakonskih obaveza i budu na nivou povjerenja koje su im korisnici dali odlučivši koristiti njihove usluge – zaključuje PI.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO