back button
reload

Kultura

AKVAREL “GOMILA PŠENICE” Na aukciji slika Van Goga koju su zaplijenili nacisti

Vijek nakon što je posljednji put viđena u javnosti, slika Vinseta van Goga koju su nacisti zaplijenili odlazi na aukciju, na kojoj se očekuje da će biti prodata za do 30 miliona dolara.

AKVAREL “GOMILA PŠENICE” Na aukciji slika Van Goga koju su zaplijenili nacisti
FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA

Akvarel sa temom žetve, pod nazivom “Gomile pšenice”, prikazuje žene koje rade na poljima u Arlu u Francuskoj, piše CNN.

Van Gog je naslikao akvarel 1888. godine, kada se povukao na selo u Francuskoj zbog lošeg zdravlja.

Prema katlogu aukcijske kuće Kristi, slika je prvobitno pripadala Van Gogovom bratu Teu, a kasnije je dobila novog vlasnika, jevrejskog industrijalca, Maksa Meirovskog, koji je sliku kupio 1913. godine.

Suočen sa antisemitskim progonom u Njemačkoj, Meirovski je bio primoran da pobjegne iz zemlje, a sliku je povjerio Nijemcu koji je trgovao umjetninama u Parizu.

Slika je potom dospjela u vlasništvo Mirjam Karoline Alekadrine de Rotšld, koja je nakon izbijanja Drugog svjetskog rata pobjegla u Švajcarsku.

Nijemci su tokom rata opljačkali kolekciju Rotšildovih, u kojoj je bila i slika “Gomile pšenice”, koja je 1941. prebačena u nacionalnu galeriju “Že de pom” u Parizu, u kojoj su nacisti čuvali djela koja su smatrali “degenerisanim”.

Slika je nakon toga završila u zamku Šlos kogl u Austiji, gdje je ušla u neimenovanu privatnu kolekciju.

“Gomile pšenice” je posljednji put viđena u javnosti 1905. godine kada je bila eksponat na široj retrospektivi Vangogovih slika u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.