back button
reload

Društvo

Alarmantni podaci o vezi korone i dijabetesa: Čak trećina preminulih od korone su DIJABETIČARI

Najnoviji podaci o ishodu kovid-19 infekcije potvrdili su tezu sa početka pandemije da ovo oboljenje kod osoba sa dijabetesom, može da ima teži tok, i veću smrtnost.

Alarmantni podaci o vezi korone i dijabetesa: Čak trećina preminulih od korone su DIJABETIČARI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Evidencija iz Italije pokazuje da je 35,5 odsto pacijenata koji su preminuli od kovid-19 imalo dijabetes. U SAD je 32 odsto pacijenata primljenih na intenzivnu njegu imalo šećernu bolest, dok je u Kini 22 odsto pacijenata koji su preminuli imalo hronično povišen šećer u krvi. U Velikoj Britaniji 33 odsto svih smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata sa kovid-19 bilo je povezano sa dijabetesom.

Tako se došlo do poražavajućeg zaključka da gotovo trećinu umrlih od kovid -19 čine dijabetičari.

Pročitajte još

Još od samog početka pandemije, osobe oboljele od dijabetesa su označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teških formi infekcije, naročito ukoliko im je nivo šećera u krvi loše regulisan, ali i ako imaju pridružene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja. Oni nemaju veću vjerovatnoću da dobiju kovid nego opšta populacija, ali kod njih korona virus može izazvati teže simptome i komplikacije. Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika kovid od opšte populacije.

Postoji i značajna veza između dijabetesa i povećane smrtnosti, a dva puta je češće ozbiljno oboljenje od kovid infekcije kod bolesnika sa dijabetesom, u poređenju sa asimptomatskim bolesnicima.

Aktuelna pandemija u kojoj su dijabetičari posebno ugroženi, dodatni je alarm da je primjena modernog pristupa terapiji dijabetesa važnija nego ikada prije.

– Dijabetes je kompleksna, ozbiljna i opasna bolest. Ne boli i ljudi zato upadaju u tu “zamku” i zanemaruju terapiju i zdrav stil života koji je važan kod dijabetesa tipa 2. Na sve to utiče i kompleksnost terapije, jer oboljeli od dijabetesa tip 2 često imaju i bolesti srca, pridružene su i druge bolesti, pa osoba dnevno mora da popije par tableta, a odavno se u Evropi koriste savremeni lekovi gde praktično jedna tableta može da zameni tri, četiri, da dobro reguliše šećer, smanji krvni pritisak i spreči komplikacije. I zato kada govorimo o terapiji kod dijabetesa tip 2, definitivno je da kaskamo kada je u pitanju inovativna terapija, koja se već šest godina koristi širom Evrope. Ali, obradovala najava direktorke RFZO-a da će u najskorije vreme staviti savremene lijekove za dijabetes na pozitivnu listu – kaže Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Posmatrajući iz ugla endokrinologa kako se na zdravlje osoba obolelih od dijabetesa odražava upotreba inovativnih lijekova, prof. dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog i direktorka Klinike za interne bolesti KBC Zvezdara, kaže da se novi lijekovima iz grupe SGLT2 inhibitora, mogu uvesti u terapiju u momentu dijagnoze, ali i nakon 10 i više godina trajanja dijabetesa, pišu Novosti.

Stradaju srce i bubrezi

Nekotrolisan šećer u krvi dovodi do slabljenja drugih organa, pre svega srca i bubrega.Istraživanja su pokazala da inovativni lijekovi za dijabetes tipa 2 dodatno smanjuju rizik od srčane slabosti i infarkta.

– Praktično, skoro svi bolesnici sa dijabetesom imaju i kardiološke poremećaje, a primijetili smo da primjena savremenih oralnih dijabetika smanjuje komplikacije, kakva je pad nivoa glukoze ispod željenog nivoa, ali i smanjuje kardiološke komplikacije, jer imaju pozitivni efekat na regulaciju arterijskog pritiska – objašnjava prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog Kliničkog centra Srbije.

Prof. dr Radomir Naumović, nefrolog i načelnik Klinike za nefrologiju KBC Zvezdara, objašnjava da novi lijekovi direktno usporavaju progresiju hronične bolesti bubrega, koje je čest pratuilac dijabetesa, i započinjanje liječenja ovih bolesnika dijalizama.