reload

Hronika

Aplikacija "Skaj" poslala dilere iza rešetaka: U akciji "Staza" oduzeto 400 kilograma marihuane

Dileri uhapšeni u akciji "Staza“ već dugo vremena su bili na meti policije, a dekodiranjem aplikacije Skaj im je zadan završni udarac, saznaje Srpskainfo.

Aplikacija "Skaj" poslala dilere iza rešetaka: U akciji "Staza" oduzeto 400 kilograma marihuane
FOTO: SRPSKA_INFO/TWITTER SCREENSHOT

 U pomenutoj akciji, u utorak ujutru uhapšeno je 19 osoba, dok se jedan od osumnjičenih ne nalazi u BiH i za njim će vjerovatno u narednom periodu biti raspisana potjernica.

– Kao jedan od organizatora ove grupe označen je Dragan Pejović, a upravo je on izbjegao hapšenje, jer se nalazi van BiH. Osim njega, kao glavni u ovoj grupi označeni su Mišo Miljanić, Milan Rašević i Miljan Mijović i oni uhapšeni – istakao je izvor Srpskainfo.

Pročitajte još

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da su u akciji „Staza“ oduzeli ukupno 400 kilograma marihuane, te da je privedeno ukupno 19 osoba.

Nakon kriminalističke obrade u policiji, dileri su prebačeni u nadležnost Tužilaštva BiH. Nakon što ih ispita postupajući tužilac, biće donesena odluka o prijedlogu pritvora za njih.

Akciju su proveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske, a pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH.

Akcija je izvedena na području Trebinja, Foče i drugih gradova.

– Za uhapšene osobe postoje osnovi sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminalitet u vezi sa krivičnim djelima Neovlašteni promet opojnim drogama i Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe. Tokom istrage do sada je oduzeto više od 400 kilograma opojne droge marihuana, koje je ova grupa prokrijumčarila iz Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine – pojasnila je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

FOTO: MUP RS
FOTO: MUP RS

Ona je dodala da u akciji učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica, Žandarmerija, Uprava kriminalističke policije, policijske uprave Doboj, Banjaluka, Trebinje, Foča i Istočno Sarajevo.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je meta akcija veći broj osumnjičenih osoba, koji su pod istragom i sumnjiče se da su imali podijeljene uloge u počinjenju teških krivičnih djela, sa ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi.

– Tokom akcije, zaplijenjena je i veća količina opojne droge,  a na području Foče zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena proizvodnji narkotika – istakao je Grubešić.

On je dodao da ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala, koje djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije, ostvarena je značajna međunarodna saradnja.

Među osumnjičenim ima i ovlaštenih službenih lica, koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Izvor Srpskainfo pojašnjava da je većina uhapšenih od ranije poznata policiji po krivičnim djelima, prvenstveno zbog prodaje narkotika.

– Policija već mjesecima vodi istragu protiv osumnjičenih i tokom tog perioda zaplijenjena je veća količina narkotika kod njih. Tokom akcije policija je utvrdila i da se radilo o veoma dobro organizovanoj grupi i u kojoj se tačno znalo šta ko radi – kaže naš sagovornik.

Dodaje da su dodatne dokaze protiv osumnjičenih prikupili i dekodiranjem aplikacije „Skaj“.

– Otključavanjem njihovih telefona policija je prikupila dovoljno dokaza da im stavi lisice na ruke – poručio je izvor Srpskainfo.

Kako nezvanično saznajemo, ovom akcijom obuhvaćena je i zapljena oko 130 kilograma marihuane, 10. novembra u selu Krupci na području Istočnog Sarajeva.

Tada su uhapšene i pritvorene četiri osobe, a rečeno je da je ulična vrijednost oduzete droge oko milion KM.

– Takođe, sa ovom akcijom povezan je i pronalazak 200 kilograma marihuane u Trebinju u drugoj polovini novembra prošle godine. Tada je uhapšen Miljan Mijović i još tri osobe – kaže naš sagovornik.

Kako funkcioniše Skaj

Aplikacija “Skaj“ dugo godina je važila za jedan od najbezbjednijih načina komunikacije između kriminalaca, ali su nedavno bezbjednosne agencije uspjele otključati ovu aplikaciju. Ona se ne može instalirati na bilo koji telefon, već samo na određene „Ajfon“, „BlekBeri“ i „Gugl Piksel model“. Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti. – Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahteve sigurnosti i pristupi zatvorenoj Skaj mreži. Kada dobijete uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu. Sve to traje do deset minuta i onda je aplikacija spremna za korištenje – kažu stručnjaci. Ona je pravljena upravo tako da pruža maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima. Čak i da se neko dokopa telefona na kom se nalazi “Skaj“, teško da bi mogao da pristupi podacima na njoj. Glavni razlog za to je što se ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Ko ne zna lozinku, ne može ni da joj pristupi.