reload

Biznis

Barel brenta preskočio 115 dolara: Nafta najskuplja u posljednjih 7 nedjelja

Cijene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u zadnjih sedam nedjelja, pod utjecajem napora EU za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih uz covid.

Barel brenta preskočio 115 dolara: Nafta najskuplja u posljednjih 7 nedjelja
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u podnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje za 1,26 dolara, na 115,50 dolara. Na američkom tržištu je povećana za 1,17 dolara, na 115,37 dolara.

Ministri spoljnih poslova EU u ponedjeljak nisu uspjeli uvjeriti Mađarsku da skine veto na predloženi embargo na uvoz nafte iz Rusije. No neke diplomate smatraju da bi na samitu od 30. do 31. maja mogla biti dogovorena postupna zabrana uvoza ruske nafte.

Cijene podupire i nada u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera zaključavanja u Kini, ali i rastuće geopolitičke napetosti između EU i Rusije zbog švedskog i finskog pristupanja NATO.

Pročitajte još

Potporu cijeni donijele su i brojke koje pokazuju da su članice OPEC-a i partnerski proizvođači, među kojima je Rusija, u aprilu proizvele daleko manje od količina iz sporazuma za postepeno ublažavanje rekordnih rezova proizvodnje tokom pandemije 2020. godine.

Tu je i mogući dalji pad zaliha goriva u SAD. Očekuje se da će nedeljni izvještaj o zalihama pokazati rast zaliha sirove nafte i pad zaliha derivata i benzina.

OPEC je u ponedjeljak objavio da je cijena barela košarice nafte njezinih članica vrijedila 113,07 dolara i poskupila 70 centi u odnosu na prethodni radni dan, prenosi Blic.