back button
reload

Gradovi

BIJELJINA POMAŽE RATARIMA Izdvojen novac za kontrolu zemljišta

Za kontrolu kvaliteta zemljišta u Semberiji iz budžeta Grada Bijeljina izdvojeno je 30.000 KM.

BIJELJINA POMAŽE RATARIMA Izdvojen novac za kontrolu zemljišta
FOTO: SLADJANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
Zlatan Lazarević

Ovom mjerom, koja se provodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede RS, obuhvaćeno je 800 domaćinstava u 56 semberskih mjesnih zajednica.

Kontrola kvaliteta zemljišta košta 76 KM, pa mogućnost da to učine besplatno raduje semberske poljoprivrednike.

Žikica Simić iz Donjeg Dragaljevca na 60 hektara sije ratarske kulture – pšenicu, kukuruz i ječam. Oranice koje obrađuje su šeste i sedme klase. Savjeti stručnjaka su mu dragocjeni.

FOTO: SLADJANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLADJANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Već sam jednom kontrolisao kvalitet zemljišta. Savjetovali su me tada da idem sa više fosfora i kalijuma nakon čega sam povećao drastično prinos. Tako sam imao čak osam tona pšenice po hektaru. Zato je ova mjera odlična. Da tačno utvrdimo šta treba biljkama, šta i čime prihraniti – ističe ovaj semberski ratar.

Agronomi savjetuju poljoprivrednim proizvođačima da obave analizu zemljišta kako bi poboljšali prinose i kvalitet roda i smanjili troškove proizvodnje.

Ne treba raditi napamet

Inženjer zaštite bilja Gordana Gajić kaže da se prilikom kontrole zemljišta najčešće utvrđuju parametri kao što su azot, fosfor i kalijum i kiselost zemljišta.

– Neka zemljišta su bogatija kalijumom, neka fosforom, a nekim parcelama je upravo to potrebno dodati. Na taj način se utvrđuje koje đubrivo da se upotrijebi prilikom prihrane. Ukoliko je zemljište kiselo, dodavanjem krečnjaka popravlja se PH vrijednost – kaže Gajićeva.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da poljoprivredni proizvođači često griješe, pa napamet koriste đubriva. Tako pogoršavaju kvalitet zemljišta.

– Važno je dozirano unositi đubrivo u zemljište. Ne samo da štitimo životnu sredinu i proizvodimo zdraviju hranu, nego i štedimo i pojeftinjujemo proizvodnju. Recimo, nije isto baciti 100 ili 300 kg đubriva – pojašnjava Gajićeva.

Nakon što stručnjaci Instituta Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu završe analize uzetih uzoraka Semberija će dobiti detaljniju mapu kvaliteta zemljišta, kažu i u Agrarnom fondu Grada Bijeljina.

Ministarstvo

Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina, Zlatan Lazarević, podsjeća da se ova mjera sprovodi uz pomoć resornog ministarstva, čiji će kontrolni asistenti uzimati uzorke i tako olakšati rad Poljoprivrednom fakultetu. Na taj način će, kaže, poljoprivredni proizvođači dobiti što prije preporuke šta treba da dodaju zemljištu, kako bi u narednoj godini postigli što bolje prinose.

Lazarević podsjeća da su ovogodišnjom mjerom obuhvaćene parcele do četiri hektara. Kaže da će u idućoj godini biti kontrolisan kvalitet zemljišta i na većim gazdinstvima.

– Postoji mapa kvaliteta zemljišta u Srpskoj, kao i djelimično za određena područja u Semberiji. Cilj nam je da dobijemo preciznu mapu, kako domaćinstva ne bi morala da rade pojedinačno analizu zemljišta, a poljoprivrednicima će koristiti preporuke stručnjaka. Cilj nam je da se obezbijede veće količine hrane i smanji uvoz – zaključuje Lazarević.

Rezultati kontrole zemljišta, zajedno s agrotehničkim preporukama, biće uskoro dostavljeni poljoprivrednicima.

Budući da Semberija, sa oko 54.000 hektara obradivih površina, ima najveću proizvodnju žitarica i povrća, ova mjera trebalo bi da doprinese povećanju proizvodnje i kvaliteta prinosa.