reload

Sudbine

"Bio je beba s najvećim osmijehom" Dječak iznenada umro u svom krevecu, roditelji paralisani od bola

Sin Alane Anderson, Bendži, preminuo je 24. juna u svom krevecu u njihovoj kući u Mango Hilu, sjeverno od Brizbejna, a policija sumnja da je bolovao od sindroma iznenadne smrti odojčadi.

"Bio je beba s najvećim osmijehom" Dječak iznenada umro u svom krevecu, roditelji paralisani od bola
FOTO: ALLANAHANDERSON/INSTAGRAM

Majka koja je za iznenadnu smrt svog petomjesečnog sina saznala kada ju je muž pozvao telefonom, govorila je o detaljima ove porodične tragedije.

Sin Alane Anderson, Bendži, preminuo je 24. juna u svom krevecu u njihovoj kući u Mango Hilu, sjeverno od Brizbejna, a policija sumnja da je bolovao od sindroma iznenadne smrti odojčadi (Sudden Infant Death Syndrome  – SIDS).

Alana, koja ima još dvoje djece, od kojih je jedno Bendžijeva sestra bliznakinja, u to vrijeme nije bila kod kuće, a muž ju je pozvao telefonom da joj kaže da su izgubili sina.

Pročitajte još

Njen muž i njegova majka bili su kod kuće sa djecom kada su shvatili da Bendži ne diše.

Uprkos očajničkim pokušajima njegovog oca da ga oživi, petomjesečno dijete nije bilo spaseno.

– Cijelo tijelo me je boljelo, nisam mogla da dišem, pokušavala sam da razumijem šta moj muž govori – rekla je Alana za Daily Mail Australia.

Alana je bila na radnom događaju i otrčala je odmah kući gdje je mogla da vidi svoju ulicu prepunu policijskih automobila.

Policija još uvijek utvrđuje uzrok Bendžijeve smrti, ali vjeruju da je vjerovatno u pitanju SIDS – iznenadna i neobjašnjiva smrt bebe.

Alana je rekla da će njen sin uvek biti upamćen kao “najsrećnija beba”.

– Bio je beba sa najvećim osmijehom. Njegova sestra bliznakinja Freja uvijek će imati brata da je čuva – rekla je neutešna majka.

Roditelji uz petomjesečnu Freju imaju i dvogodišnjeg dječaka.

Šta je sindrom iznenadne smrti odojčadi?

Sindrom iznenadne smrti odojčadi (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) se odnosi na iznenadnu i neobjašnjivu smrt inače zdrave bebe prije jedne godine starosti.

Većina smrti se dešava u prva tri mjeseca života bebe.

Više su ugrožene bebe rođene prevremeno ili sa malom težinom, kao i dječaci.

Većina smrti se dešava kada dijete spava.

Iako uzrok SIDS-a nije u potpunosti poznat, roditelji mogu preduzeti mjere da smanje rizik, kao što je stavljanje bebe na leđa da spava i nepokrivanje lica ili vrata ćebadima ili odjećom.

Izloženost dimu cigareta je takođe faktor rizika.

Savetuje se i da se beba drži u krevecu u roditeljskoj sobi kada spava tokom prvih šest do 12 mjeseci, prenosi Telegraf.