reload

Svijet

Bivši akcioni heroj Putinov "kec iz rukava": Stiven Sigal brani Rusiju od ratnog zločina (VIDEO)

Čini se da je ruski predsjednik Vladimir Putin spremio američkog glumca Stivena Sigala da ga brani pred novinarima na lokaciji gdje su ukrajinski ratni zarobljenici napadnuti i ubijeni.

Bivši akcioni heroj Putinov "kec iz rukava": Stiven Sigal brani Rusiju od ratnog zločina (VIDEO)
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/EPA

Sigal je branio Rusiju i tvrdio da je HIMARS kojim su upravljale ukrajinske trupe ubio 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

I ruska i ukrajinska strana negiraju da su krive za pogibiju ukrajinskih vojnika koje je Rusija smjestila u zatvor Olenivku.

Američki glumac, dugogodišnji Putinov prijatelj i nekadašnji heroj akcionih filmova, nazvao je ukrajinske snage „nacistima“ i okrivio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je naredio napad, prenosi Blic.

U video snimku objavljenom na ruskom sajtu vijesti TV ZVEZDA, Sigal, koji je identifikovan kao specijalni predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije za humanitarne odnose između Rusije i SAD, izgleda da služi kao portparol protiv ukrajinske upotrebe HIMARS.

– Definitivno liči na raketu. Ako pogledate izgorjele stvari i druge detalje, naravno da nije bomba. Da ne govorimo o činjenici da Rusija zaista ima mnogo artefakata od HIMARS. Ovdje je udario HIMARS, 50 ljudi je poginulo, još 70 je povrijeđeno – rekao je on.

On je međutim, iznio i teoriju prema kojoj su ukrajinske snage namjerno ciljale Olenivku.

– Zanimljivo je da je jedan od ubijenih nacista – nacista koji je tek počeo mnogo da priča o Zelenskom. A Zelenski je odgovoran za naređivanje mučenja i drugih zločina, koji krše ne samo Ženevsku ratnu konvenciju, takođe su tu i zločini protiv čovječnosti. Dakle, ako je Zelenski bio umiješan u zločine protiv čovječnosti, pitam se da li je zbog toga ovaj tip raketiran i ubijen, samo se pitam – rekao je Sigal.

Sigal je došao u ukrajinski grad Olenivka, u regionu Donjecka, da snimi dokumentarac u kojem se odbacuje umiješanost Rusije u smrtonosni napad.

Lokacija na kojoj stoji Sigal je mjesto gdje je bio smješten izvijestan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika prije nego što su masovno ubijeni.

Vojni i politički komentatori upozorili su da bi Putin mogao da pokuša da okrivi Ukrajinu po dobro utvrđenom obrascu koji se već pojavio od početka rata.

– Vjerujemo da bi Rusija otišla toliko daleko da učini da ukrajinski HIMARS bude kriv – rekao je zvaničnik Bijele kuće za CNN.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad Olenivka na njegove vojnike ubrzo nakon toga.

– Riječ HIMARS postala je gotovo sinonim za riječ „pravda“ za našu zemlju. Ukrajinske odbrambene snage će učiniti sve da okupatori svake nedjelje doživljavaju sve bolnije gubitke zahvaljujući ovim veoma efikasnim sistemima – rekao je.

Pročitajte još

U Olenivki su bili smješteni zarobljenici, mahom vojnici iz Azovstalja. Ruski zvaničnici su rekli da je 53 ratnih zatvorenika ubijeno dok je 75 ranjeno u eksploziji za koju Moskva tvrdi da su izvele ukrajinske snaga koje su koristile visokoprecizne američke rakete.

Kijev je optužio Rusiju i njihove pristalice u Ukrajini da su orkestrirali eksploziju kako bi sakrili navode o mučenjima i pogubljenjima zarobljenika.

Zvaničnici Rusije i separatisti u Ukrajini imaju posebno negativan stav prema borcima iz čeličane Azovstalj od kojih su mnogi bili članovi ultranacionalističkog puka Azov i pozivaju da im se sudi ili čak da budu pogubljeni.