reload

Biznis

Bogatstvo industrije video igara polako blijedi: Usporavanje potražnje od vrhunca epidemije

Kompanije se suočavaju sa usporavanjem potražnje za video igricama od vrhunaca pandemije, što izaziva sumnju u njihovu sposobnost da izdrže ekonomski pad.

Bogatstvo industrije video igara polako blijedi: Usporavanje potražnje od vrhunca epidemije
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Rastuće cijene i nedostatak hit naslova dodali su probleme izdavačima video igara “Activision Blizzard Inc” (ATVI.O) i “Electronic Arts” (EA.O) koji se takođe bore sa kašnjenjima u lancu snabdjevanja i promenom izbora potrošača zbog ublažavanja blokada, piše Rojters.

Najnoviji dokaz zato došao je u utorak sa platforme za igre “Roblok” (RBLKS.N) čiji je rast prihoda smanjen na samo 30 odsto sa 83 odsto prije dva kvartala.

Pročitajte još

“Activision Blizzard” je prijavio kvartalni profit manji od očekivanog, dok su rivalski “Electronic Arts” i “Take-Two Interactive” (TTWO.O) upozorili na razočaravajuću prodaju.

– Kada imate 50 odsto ekonomista velikih banaka koji kažu da bismo mogli biti u recesiji u narednih kvartal ili dva, moj stav je… mi smo u recesiji i… vidimo neku mekoću“, rekao je analitičarima glavni šef “Take two”, Štraus Zelnik.

Proizvođači konzola su takođe pretrpjeli udarac jer su prihodi od igara pali za “Microsoft” (MSFT.O), proizvođača PlayStation-a “Soni” (6758.T) smanjio je svoje prognoze, a “Nintendo” (7974.T) je zabilježio nižu prodaju.

“Activision Blizzard” je prijavio kvartalni profit manji od očekivanog, dok su rivalski “Electronic Arts” i “Take-Two Interactive” (TTWO.O) upozorili na razočaravajuću prodaju. Proizvođači čipova za igre primjećuju uticaj potražnje za hlađenjem. Kompanija “Advanced Micro Devices Inc.” (AMD.O) saopštila je da je prodaja grafičkih kartica za igranje pala, dok je Nvidia (NVDA.O) zabilježila uzastopni pad prihoda od 19 odsto.

Analitičari i rukovodioci kompanija, međutim, očekuju da će industrija porasti iznad nivoa prije pandemije, oslanjajući se na lansiranje odloženih naslova i ublažavanje nestašice dijelova.

Firma za podatke “Newzoo” pokazala je da će globalno tržište igara generisati 196,8 milijardi dolara u 2022, dobivši 2,1 odsto u poređenju sa skokom od 7,6 odsto u 2021, prenosi Blic.

– Video igrice nisu otporne na metke, ali imaju tendenciju da dobro prolaze u teškim vremenima – rekao je Stiven Bejli, analitičar istraživačke firme “Omdia”.