reload

Banjaluka

Brojne POGODNOSTI ZA BANJALUČANE: Nove investicije i projekti planirani za narednu godinu

Naredne godine, u okviru budzetskih sredstava koja iznose 159.35 miliona KM, planirane su nove investicije i nastavak realizacije pokrenutih, ali i brojne mjere i projekti u svim oblastima.

Brojne POGODNOSTI ZA BANJALUČANE: Nove investicije i projekti planirani za narednu godinu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Saopštili su ovo iz Gradske uprave i dodali da su sredstva iz gradske kase veća u odnosu na plan za 2021. godinu za 6,4%, ili za 9,6 miliona KM, što je rezultat povećanja prihoda i smanjenja zaduživanja i drugih rashoda.

Na ovaj način projektovan Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu, predložen je za dnevni red sedme sjednice Skupštine Grada, koja je zakazana za četvrtak, 18. novembar.

Tako Nacrt budžeta sadrži nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda, subvencije za privatne predškolske ustanove u okviru projekta „0 djece na listama čekanja za vrtić“, subvencije porodiljama, finansijku podršku privredi sa novim konceptom, kao i opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama.

FOTO: FOTO: DEJAN BRIZA/RINGIER
FOTO: FOTO: DEJAN BRIZA/RINGIER

Ovim Nacrtom budžeta predviđena su i izdvajanja za besplatan javni prevoz za pojedine kategorije građana, kao i za reformu javnog prevoza sa sveobuhvatnom studijom saobraćaja.

U okviru ulaganja, nalaze se projekti izgradnje Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, rekonstrukcija ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Prve kuljanske ulice, Šargovačke ulice, glavne ulice u Priječanima, Ulice od Zmijanja Rajka, puta Bukvalek-Donja Kola-Dedić lokva-Subotica, kao i gradnja mosta u Česmi i u Kaluđericama, te nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Planirana je i gradnja multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa takmičarskom atletskom stazom i stadionom, zatim gradnja dječijih igrališta, u Motikama i Petrićevcu, izgradnja vidikovca na Banj brdu, te reciklažnog dvorišta.

FOTO: DJECIJE POZORIŠTE RS
FOTO: DJECIJE POZORIŠTE RS

U budžet za narednu godinu uračunati su i izdaci za nabavku opreme-projekat „Urbane tržnice“, za izradu plana urbane mobilnosti, regulaciju rijeke Vrbanja u naselju Česma, kao i projekti urbane revitalizacije objekata kao što su Dom omladine i slično.

Pored navedenog, ovaj budžet karakteriše povećanje sredstava za sufinansiranje međunarodnih projekata, veća sredstava za grantove i transfere u kulturi, povećanje sredstava za omladinske organizacije i ostalo.

Obezbijeđena su i sredstva za provođenje drugih značajnih projekata, poput projekata podrške mjesnim zajednicama, izgradnja teretana u prirodi, nastavak izgradnje dajak pristaništa i drugo.

Povećaće se naplata prihoda Grada i korisnika zarad novih projekata

Takođe, obezbijeđeno je finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoći osjetljivim kategorijama stanovništva, ulaganja u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti života naših sugrađana.

Kako su istakli iz Gradske uprave u Nacrtu budžeta, 2022. godine – nastaviće se započete aktivnosti analize i prijedloga racionalizacije dijela rashoda, ali i aktivnosti na povećanju naplate vlastitih prihoda Grada i korisnika, što bi trebalo da obezbijedi dodatna budžetska sredstva za nove projekte.

– Ukupna budžetska sredstava, te projektovani budžetski izdaci i rashodi omogućiće da Grad u ovoj budžetskoj godini izvrši sve svoje zakonom definisane obaveze, uz maksimalno angažovanje raspoloživih resursa Gradske uprave i budžetskih korisnika-zaključeno je u obrazloženju Nacrta budžeta Grada za 2022. godinu.