back button
reload

Društvo

“Cijeli dan tutnjalo dok je bagerista kopao” Radnik upozoravao, investitor rekao da radi ono za šta je plaćen

Problemi sa urušavanjem stambenih objekata na Vračaru zbog kopanja temelja zgrade nisu počeli urušavanjem zgrade u Vidovdanskoj ulici.

“Cijeli dan tutnjalo dok je bagerista kopao” Radnik upozoravao, investitor rekao da radi ono za šta je plaćen
FOTO: BLIC VIDEO/SCREENSHOT

Godinama ranije, nešto slično dogodilo se mještanima Dubljanske ulice. Greškom investitora, četiri porodice su  2008. godine ostale bez krova nad glavom.

Kako je u ispovijesti za Telegraf rekla Nives Čulić, koja je te kobne jeseni ostala bez doma, cijeli dan je tutnjalo dok je bagerista kopao. Kada su rekli čovjeku da “osjećaju neke vrste vibracija” on je doveo investitora i došlo je do svađe između njih dvojice.

Pročitajte još

Upravo tu svađu sa svoje terase posmatrala je Jelica Kostić koju su reporteri zatekli upravo u Dubljanskoj ulici kod broja 35.

– Jedna od urušenih kuća pripadala je mojoj bratanici, kuća broj 33. Tog dana je čovek koji je kopao rekao investitoru da će se sve urušiti ako nastavi da kopa, na šta mu je ovaj odgovorio da radi ono za šta je plaćen i da se on ništa ne pita. Deset do 15 minuta kasnije, sve se urušilo. Ljudi su ostali bez kuća, a neki od njih i dalje moraju da plaćaju za te kuće – objašnjava Jelica.

Kako objašnjava, kada je njen otac zidao kuću u kojoj je u vrijeme rušenja živjela njena bratanica, rekli su mu da bira da li će da ima garažu ili podrum.

– Rečeno mu je da ne bi smjelo da se kopa na dva nivoa ispod zemlje jer je ispod Čuburski potok i zemlja je kao švajcarski sir. Međutim, investitor je kopao tri nivoa ispod zemlje. Htio je da pravi garaže, na svakoj banderi bio je oglas da prodaje parking mjesta jer mi ovdje nemamo baš prostora za parkiranje – dodaje.

Dodaje da su se i na zgradi u kojoj živi, koja se nalazi pored zaraslog prostora u koji su popadali zidovi kuća prije 13 godina, uprkos debelim zidovima, pojavile pukotine.

– Puca mi zid između kupatila i kuhinje, otpadaju i pločice. Zvala sam stručnjake da procjene da li je opasno, a rekli su mi da je naša zgrada relativno u redu, osim ukoliko dođe do zemljotresa ili neke veće nepogode – zaključuje Jelica.