back button
reload

Svijet

DETALJI PLJAČKE BANKOMATA Ovako su lopovi pomoću lemilice krali velike pare

Apelacioni sud Crne Gore produžio je pritvor ukrajinskom državljaninu I. Y. (39), optuženom da je sa dvojicom saučesnika iz nekoliko bankomata ukrao više od 135.000 evra. Pritvor mu je produžen nakon što je protiv njega i okrivljenih Č. V. i B. A. podignuta optužnica kojom se terete da su počinili produženo krivično djelo računarska prevara.

DETALJI PLJAČKE BANKOMATA Ovako su lopovi pomoću lemilice krali velike pare
FOTO: SRPSKAINFO

Prema navodima optužnice lemilicom su izrezali dio iznad displeja, potom otopili plastični dio bankomata banke i kroz napravljeni otvor došli do računarskog sistema. Nakon što su se povezali na računarski sistem bankomata, zadali su mu komandu da isplati sav novac, prenose Vijesti.me.

U rješenju o produženju pritvora piše da je okrivljeni I. Y. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Odnosno, da je u oktobru 2019. u Podgorici, Tivtu i Budvi, sa Č. V. i B. A. unio računarski podatak i time uticao na rezultate elektronske obrade, prenos podataka i funkcioniranje računarskog sistema filijale banke, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 evra.

Ukrajinski državljanin I.Y. i Č.V. optuženi su da su 5. oktobra prošle godine, oko 23 sata u Podgorici, otopili plastični dio bankomata banke i kada su se povezali na računarski sistem, bankomatu zadali komandu da isplati sav novac isplaćeno im je 63.670 evra.

Isto su učinili i 20. oktobra u Tivtu i Budvi. Te noći, oko tri sata iza ponoći su iz bankomata NLB banke u Tivtu, na isti način, ukrali 43.200 evra, a sat kasnije iz bankomata iste banke u Budvi 30.000 evra.

Optuženi ukrajinski državljanin tokom odbrane nije sporio da su on, Č. V. i B. A. počinili krivično djelo na način kako je to predstavljeno optužnicom, ali tvrdi da je njegova uloga bila da vozi i vodi računa da niko ne naiđe.